TürkiyeManşet

Savunma bekliyor: Komisyon’da görüşmelere ara verildi

0

TBMM Adalet Komisyonu‘nda, barolara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmeleri devam ederken, Komisyon’a girmelerine izin verilmeyen baro başkanlarının, Meclis’in Çankaya kapısındaki bekleyişi sürüyor.

Baro başkanları, dün akşam saatlerinde toplanan ve barolara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifini görüşen Adalet Komisyonu’na katılmak istemiş ancak içeri alınmamıştı.

Meclis kapısında sabahlayan baro başkanlarına CHP, İYİ Parti ve HDP’li bazı milletvekilleri de zaman zaman destek ziyaretinde bulundu.

‘Konuyla ilgisi olmayan kimse yok’

İlerleyen saatlerde Meclis kapısının önüne çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi. Avukatların bulunduğu yer ile cadde arasında çok sayıda çevik kuvvet polisi konuşlandırıldı. Çevik kuvvet sayısının artmasının ardından polis baro başkanlarıyla görüşme gerçekleştirdi.

Duvar‘dan Müzeyyen Yüce ve Serkan Alan’ın haberine göre bir polis amiri, “Kontrol edilebilir bir durum olmaktan çıktı. Bize bu konuda yardımcı olun. Konuyla ilgisi olmayan kişilerle ilgili yardımınızı istiyoruz. Avukatlar ve milletvekilleri burada durabilir” dedi. Baro başkanları ise polis amirine, “Konuyla ilgisi olmayan kimse yok” yanıtını verdi.

‘Hala çok geç değil, gidin konuşun’

Dün Twitter hesabından, üç temsilcinin Komisyon’a katılması için AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan‘ın öneri getirdiğini, ancak baro başkanlarının bu öneriyi kabul etmediğini açıklayan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu bugün de baroların direnişini eleştirdi. Mevcut düzenlemede 5 bin sayısını aşan barolarda bunun yapılabileceğinin belirtildiğini, konunun bugün Ankara, İstanbul ve İzmir barolarını ilgilendirdiğini ifade eden Feyzioğlu, şunları şöyle konuştu:

Buradan sesleniyorum, hala çok geç değil, İstanbul Barosu, Ankara Barosu, İzmir Barosu Sayın Başkanı, dün komisyona davet edildiniz, gitmediniz. Bugün yine aracılık edelim, lütfen gidin ve konuşun. Biz TBB olarak komisyondayız.

“Üç başkanı da siz belirleyin” dedik. Ankara, İstanbul, İzmir Barosunun başkanının konuşması lazım ancak kapıda bekleyen 20 ya da 25 baro başkanımız var, değerli dostlarımız,”‘Ya hep birlikte gireriz ya da girmeyiz” dediler. Böyle bir diyalog imkanının, böyle bir dert anlatma imkanının reddedilmesini doğru bulmuyorum. Biz avukatız.

‘Etnik kökene, mezhebe göre barolar kurulur’

Komisyon’da ise tartışmalar sürüyor. CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, baroların, iktidara muhalefet ettiği için siyaset yaptığının söylendiğini belirterek, baroların görevinin iktidarlara, kamu gücüne ve insan hakları ihlallerine karşı vatandaşı, bireyi korumak olduğunu söyledi:

Baroları bölerseniz bunu yok edersiniz. Avukatlar kamu yararı için çalışmayı bırakır ve ayrışır hatta meslektaşlarımız bugün barolar içinde hangi siyasi görüşte olursa olsun bir meslektaş dayanışmasıyla hareket eder ve hukukun üstünlüğünü, insan haklarını tarihte olduğu gibi bugün de savunan avukatları birbirine düşman haline getirirsiniz, ayrıştırırsınız. Siyasi görüşlerine, etnik kökeni, mezhebine göre barolar kurulur.

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç da kanun teklifinin geri çekilmesini istedi.

Avukatlar, hukukçular, üniversiteler ve toplumun tamamını dahil ederek demokratik bir yasa çalışması yapılması önerisinde bulunan Koç, “Toplum ancak bu şekilde mutlu olacak ve meslektaşlarımız duvarların dibinde oturmayacak” dedi.

‘Çalakalem teklif hazırladınız’

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan ise teklifin yasalaşması halinde hukuki olmanın ötesinde ahlaki sorunlara da neden olabileceğini savundu:

Çoklu baro sisteminde avukatları değiştirme imkanı var. Bir baro iki bin sayısını tutturmak istiyor ya da o kentte rakibi olan baroyu bertaraf etmek, iki binin altına düşürmek, yok etmek istiyor. Teklifte buna ilişkin bir engel var mı? Bir bedel karşılığı ya da siyasi hamleyle avukat transferini engelleyebilecek misiniz? Hayır. Çünkü çalakalem teklif hazırladınız ve buraya getirdiniz.

Komisyon Başkanvekili Yılmaz Tunç, toplantıyı, teklifin tümü üzerindeki görüşmelere devam etmek için bugün saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.