Avukat İsmail Hakkı Atal’dan Akkuyu Nükleer Santrali davasına çağrı

İsmail Hakkı Atal, Akkuyu Nükleer Santrali’nin hukuken geçerli bir ÇED raporu ve hukuken geçerli bir üretim lisansı olmaması ile ilgili açtıkları davaya katılım çağrısı yaptı.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, Akkuyu Nükleer Santrali’nin hukuken geçerli bir ÇED raporu ve hukuken geçerli bir üretim lisansı olmaması ile ilgili açtıkları davaya katılım çağrısı yaptı.

Atal, henüz ağırlık binmeden çöken zemine yapılacak santralin reaktörler aynı zemine oturtulduktan sonra aktif fay hattında olduğu da göz önüne alınarak yaşanabilecek tehlikelere dikkat çekti.

‘Zemin çatlamıştı’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden ÇED süreci başlatılması için yapılan idari başvuru Bakanlık tarafından reddedilmişti. Bakanlığın işleminin iptali için açılan davanın ilk duruşması 30 Kasım 2020’de Mersin 2’inci İdare Mahkemesi’nde görülecek.

Evrensel’in aktardığına göre Avukat Atal, toplam ağırlığı 56 bin ton olan 4 reaktörün bineceği zemin betonun, henüz üzerine ağırlık dahi binmeden altı boş olduğu için 2018’in Haziran ayında çatladığını hatırlattı.

Santralin aktif fay hattı olan Kuzey Anadolu Ecemis Fay hattı uzantısında bulunduğuna dikkat çeken Atal, “Reaktörler çalıştığında yaşanacak olası bir kaza halinde radyasyon 8 saatte Mersin’e, 12 saatte Adana’ya, 48 saatte tüm Ortadoğu’ya ulaşacak” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR