ManşetEnerji

‘Avrupa’nın enerji ihtiyacı Güney Akdeniz’in güneşinden sağlanabilir’

0

AB ile Akdeniz havzasındaki Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden oluşan Akdeniz İçin Birlik (UFM) Genel Sekreteri Nasır Kamel, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara’da, birliğin çalışmaları ve Akdeniz’in kuzeyi ile güneyi arasındaki iş birliğine ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Akdeniz’in dünya için geçmişte olduğu kadar gelecekteki önemine de işaret eden Kamel,  dünya ticaretinin yüzde 27’sinin Akdeniz havzasında gerçekleştiğini anımsattı: “Yine dünya ticaretinin yüzde 50’sinden fazlası buradan geçerek hedefine ulaşıyor. Bölgenin önemli enerji kaynakları var. Dünyanın en önemli ekonomik bloklarından biri olan AB de bu bölgenin bir parçası.”

AA’ya konuşan Genel Sekreter, iklim değişikliğinden dünyada en çok etkilenen bölgeler arasında Akdeniz’in geldiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Bölgemiz dünyanın geri kalanından yüzde 20 daha hızlı ısınıyor. Deniz seviyesi, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya bağlı olarak yükseliyor. Kıyı şehirleri önemli sorunlarla karşı karşıya. Ayrıca Akdeniz’in kuzeyi ile güneyi arasında da ciddi bir fark bulunurken kuzey ya da güneydeki bazı ülkelerin de aynı bölgedeki başka ülkelerle arasında ciddi farklar bulunuyor.”

‘Doğru yatırımlara ihtiyaç var’

Enerji alanında Akdeniz’in güneyi ve doğusunda AB’nin ihtiyacı olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dikkat çeken Kamel,  “Araştırmalara göre, Akdeniz’in güneyindeki ülkelerin Avrupa’nın ihtiyacı olan enerjinin 10 katını güneş enerjisiyle üretme potansiyeli var. Hem daha rekabetçi bir şekilde hem de geleneksel yöntemlerle üretilen enerjiden daha da ucuza üretilebilir. Sadece doğru yatırımları yapmamız lazım” diye konuştu.

Kuzey ile güney arasındaki bağlantının artırılması gerektiğini savunan Kamel, “Avrupa, sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak istiyorsa komşularına bakmalı. İklim konusu da dahil olmak üzere bölgesel entegrasyon daha da önemli hale geliyor” dedi..

Akdeniz’in kuzeyinin istikrarının bölgeyle bağlantılı olduğunu söyleyen Kamel, AB’nin dünya ekonomisinde oynadığı önemli rol dolayısıyla doğu ve güney komşularıyla daha da entegre olması gerektiğini kaydetti.

Akdeniz için Birlik nedir?

Türkiye’nin yanı sıra AB, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin katılımıyla kurulan UFM, 2008’de kurulmuş olsa da temelleri 1995’te oluşturulan Barselona Süreci’yle atıldı.

Akdeniz’de istikrar ve entegrasyonu teşvik etmeyi hedefleyen UFM, bölgenin ortak çıkar ve sorunlarını tartışmak için de diyalog ortamı oluşturuyor. Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, desteklemek ve kuzey-güney entegrasyonunu sağlamayı amaçlayan örgütün odaklandığı altı sektör bulunuyor: İş Geliştirme, Yüksek Eğitim ve Araştırma, Sosyal ve Sivil İşler, Enerji ve İklimle İlgili Eylemler, Ulaşım ve Kentsel Gelişim, Su ve Çevre.

Ulaşım ve Kentsel Gelişim Sektöründen Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığını Türk Büyükelçi Erdal Sabri Ergen yürütüyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.