Avrupa’dan tepkiler büyüyor: Müzakereler derhal askıya alınsın

ab_turkiye_328153179Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) mensup bazı milletvekillerinin gözaltına alınmaları ile Türkiye’nin “çizgiyi aştığını” söyledi. Piri, Avrupa Birliği’ne (AB), Türkiye ile üyelik müzakerelerini derhal askıya alması çağrısı yaptı.

Piri, Hollanda Radyosu’na yaptığı açıklamada, gözaltı kararlarını “saçmalık” olarak nitelendirdi ve Türkiye’nin hızla diktatörlüğe kaydığını savundu.

Daha önce dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerinin gözaltına alınmasını, “çizginin aşılması” olarak nitelendiren Piri, Brüksel’den, Türkiye’yle üyelik görüşmelerinin derhal askıya alınması konusunda net bir sinyal beklediğini söyledi.

Shulz: Türkiye, ilişkilerin temelini sarsıyor

AP Başkanı Martin Schulz da Türk yetkililerin Türkiye’yi yalnızca demokrasiden uzaklaştırmakla kalmadıklarını aynı zamanda AB-Türkiye ilişkilerinin de temelini oluşturan değer, ilke, norm ve kurallara da sırtlarını döndüklerini belirtti.

Schulz, “Hükümetin eylemlerinin gidişatı, AB ile Türkiye ile arasındaki sürdürülebilir ilişkilerin temeli ve Türk hükümetinin demokratik değer ile Avrupa hedefine bağlılığı üzerinde soru işaretleri yaratıyor” dedi.

Açıklamasında, Demirtaş, Yüksekdağ ve diğer HDP milletvekillerinin Türk toplumunun meşru ve demokratik temsilcileri olduğuna dikkat çeken AP Başkanı, Eylül ayındaki görüşmelerinde Demirtaş’ın gözaltına alınabileceği kaygısını kendisine aktardığını da ifade etti.

Schulz ayrıca, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ve AP’deki siyasi grup liderleriyle ile Türkiye’de gelişmelerle ilgili olarak sürekli temasta olduklarını da kaydetti.

Federica Mogherini ise Türkiye’deki gözaltılardan dolayı son derece büyük endişe duyduklarını söyledi ve AB üyesi ülkelerin Ankara’daki büyükelçilerini toplantıya çağırdıklarını açıkladı.

Almanya – İngiltere’den ortak tepki

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye’nin AB ve diğer uluslararası kurum ve kuruluşlarla ilişkileri konusunda net bir tavır takınması gerektiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile Berlin’de düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Steinmeier, “Birbirine paralel çelişkili durumlar söz konusu. Türkiye’de muhalefet susturuluyor, siyasetçiler içeri alınıyor ancak aynı zamanda Türkiye, Orta Doğu’da önemli bir aktör” diye konuştu.

Alman bakan, Suriye’de barış sağlanabilmesi için Türkiye’ye ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Johnson da Türkiye’nin Suriye’deki iç savaş konusunda kritik bir noktada bulunduğuna dikkat çekerken, basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili kaygılar varsa bunların dile getirilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: BBC Türkçe

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR