2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİDünyaManşet

Almanya’dan üç dilde ‘daimi dayanışma’ sözü

0

Almanya Cumhurbaşkanı Frank – Walter Steinmeier, Maraş merkezli depremler nedeniyle üç dilde başsağlığı ve dayanışma mesajı yayınladı.

Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak yayımlanan mesajda Steinmeier, “Düşüncelerimiz afet bölgesindeki depremzedelerle birlikte. Adana‘da, Gaziantep’te ve Urfa‘da sizleri düşünüyoruz. Malatya’da, Kahramanmaraş‘ta, İdlib’de, Halep‘te olanlarla. Türkiye ve Suriye‘de kentleri ve hayalleri harabeye dönen hepinizle” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı, Türkiye ve Suriye’de on binlerce can kaybına neden olan depremlerin yarattığı tahribatın büyüklüğüne dikkat çekerek, “daimi dayanışma” çağrısında da bulundu.

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anısına, Almanya Türk Toplumu (TGD) ve Alman-Suriyeli Yardım Örgütleri Birliği tarafından başkent Berlin’de organize edilen anma etkinliğinde konuşan Steinmeier, “Deprem bölgesindeki insanlar şu anda bizim yardımımıza ihtiyaç duyuyor ve gelecekte de duymaya devam edecekler” dedi.

“Yıkımın boyutunu görenler, felaket bölgesindeki depremzedelerin en acil ihtiyaçlarının düzenli bir biçimde giderilmesinin ne kadar zaman alacağını tahmin edebilir” diyen Cumhurbaşkanı, “Deprem bölgesinden gelen görüntülerin yerini başka haberler almaya başladığında da insanlığımız talep edilmeye devam edecek” diye konuştu.

‘İnsanlar çaresiz, önlerini göremiyor’

Berlin’in simgesel yapılarından Brandenburg Kapısı önündeki törende konuşan Steinmeier, “Yaşanan dehşeti kelimelerle ifade etmek neredeyse mümkün değil” ifadelerini kullandığı konuşmasında  deprem bölgesinden gelen haberler ile görüntülerin şok edici olduğunu belirtti:  “Türkler, Suriyeliler, çok sayıda Kürt… 45 binden fazla insan hayatını yitirdi. Evlerinin enkazından kurtarılan on binlerce kişi hem bedensel hem de ruhsal olarak ağır yaralı. Çok sayıda sağ kurtulan depremzede şok içinde, derin bir çaresizlik yaşıyor ve önünü göremiyor.” 

Esad’a insani yardım çağrısı

“Hepinize bugün şunu söylemek istiyorum: Ülkemizde çok sayıda insan sizin yasınızı ve dertlerinizi paylaşıyor. Sizin acınız bizim acımız” ifadelerini kullanan Almanya Cumhurbaşkanı, ülkesinden depremzedelere yönelik yardımların yoğunluğuna teşekkür etti ve bunlar için “müteşekkir olduğunu” vurguladı.

Steinmeier, Suriye’nin kuzeybatısında çok sayıda insanın hala yardım beklediğini de hatırlattı;  Beşar Esad yönetimine de çağrıda bulunarak, “Özellikle Suriye’deki siyasi liderlğe şunu söylemek istiyorum: Hayat kurtaran yardım örgütlerinin işlerini yapmasını sağlayın! İnsani yardımları bloke etmeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.