Avrupa’da yeni Covid önlemlerine karşı protestolara gaz ve tazyikli suyla müdahale

Artan vakalar üzerine önlemleri giderek sıkılaştıran Hollanda, İtalya, Belçika, Hırvatistan ve Avusturya'da kararları protesto etmek için sokaklara akan on binlerce kişiye polis sert müdahalede bulundu. DSÖ ise kıtada acil önlemler alınmazsa marta kadar 500 bin kişinin daha ölebileceğini açıkladı.
Avrupa‘da artan vaka sayılarına karşı alınan yeni Covid-19 önlemleri birçok ülkede protesto edildi.

Belçika‘nın başkenti Brüksel‘de aşısız kişilerin restoran ve diğer kamusal alanlara alınmasını yasaklayan yeni önlemlere karşı pazar günü protesto gösterileri düzenlendi. Polis, etrafa cisimler fırlatan bir grup göstericiye tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Gösterilere en az 35 bin kişinin katıldığı belirtildi.

On binlerce kişi sokakta

Kısmi kapanma kararı alan Hollanda‘da farklı kentlere yayılarak yapılan gösterilerde beş polis memuru yaralandı, onlarca kişi gözaltına alındı. Bugünden başlayarak  20 günlük bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak ve Şubat 2022’den itibaren Covid aşılarının zorunlu hale getiren Avusturya, kamu çalışanlarına aşıyı zorunlu kılan Hırvatistan ve işyerleri, toplu taşıma ve kamusal alanlara giriş için ‘Yeşil Sertifika’ uygulamasına başlayacak İtalya‘da da, çoğunluğunu aşırı sağcıların oluşturduğu binlerce kişi gösteri yaptı.

Hollanda Başbakanı’ndan protestoculara: Şiddete başvuran aptallar

Hollanda Başbakanı Mark Rutte şiddete başvuran tedbir karşıtlarına ‘aptallar’ dedi. Ülkede üç gün süren eylemlerde güvenlik güçleri çevreyi ateşe verip havai fişek atan eylemcilere tazyikli su, köpekler ve atlı polislerle müdahale etmişti. 

Rutte, eylemlerin ‘protesto görüntüsü altındaki saf şiddet’ olduğunu söyledi. Her zaman protesto hakkını savunacağını da sözlerine ekleyen Başbakan Rutte, “Fakat aptalların saf şiddet kullanmasını asla kabul etmeyeceğim” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa’da artan vaka sayıları nedeniyle “çok endişeli” olduğunu açıklamış; örgütün Avrupa Direktörü Hans Kluge,  acil önlem alınmazsa mart ayına kadar yaklaşık 500 bin kişinin koronavirüs nedeniyle ölebileceği konusunda uyarmıştı. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR