İklim KriziManşet

Avrupa’da rekor sıcaklık: İtalya’da termometreler 48.8 dereceyi gösterdi

0
Fotoğraf: AA

Avrupa tarihinin en yüksek sıcaklığının 48.8 derece ile İtalya’nın Sicilya bölgesinde kaydedildi.

Sicilya’daki aşırı sıcakların 48.8 dereceye ulaştığı Dünya Meteoroloji Organizasyonu (WMO) tarafından kabul edilirse bu sıcaklık Avrupa için rekor kırıldığı anlamına gelecek.

WMO verilerine göre bu zamana kadarki en yüksek sıcaklık 1977’de Atina’daki 48 derece ile kaydedilmişti.

İtalya Sağlık Bakanlığı birkaç bölgede aşırı sıcaklık için “kırmızı” uyarılar yayınladı. En yüksek sağlık riskiyle karşı karşıya olan şehirlerin sayısının cuma gününe kadar sekizden 15’e çıkması bekleniyor.

Orman yangınları artıyor

İnsan kaynaklı iklim krizinin neden olduğu sıcak dalgası Akdeniz’in birçok bölgesinde etkili olurken beraberinde orman yangınlarını da getirdi.

İtalyalı itfaiyeciler çarşamba günü 12 saatlik bir süre zarfında Sicilya ve Calabria’da 300’den fazla operasyona katıldıklarını ve binlerce dönümlük araziyi yakan alevleri kontrol etmek için gece boyunca mücadele ettiklerini söyledi.

BBC’nin aktardığına göre yangınlarda şu ana kadar üç kişi yaşamını yitirdi.

İklim krizinin etkisi

Sanayi çağı başladığından beri dünya şimdiden yaklaşık 1,2 derece ısındı ve dünyanın dört bir yanındaki hükümetler emisyonlarda dik kesintiler yapmadıkça sıcaklıklar yükselmeye devam edecek.

Yaşanan sıcak dalgası sayısı ve şiddeti ile insan kaynaklı iklim değişikliği doğrudan bağlantılı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi‘nin günlük en yüksek sıcaklığın normalden 5 derece daha sıcak olduğu ve bu değerlerin beş gün devam etmesi durumunun sıcak dalgası olarak tanımlandığı çalışmasında 1971 ile 2016 yılları arasında sıcak dalgası sayısının arttığı ortaya konuluyor.

2013 ile 2098 yılları arasında sıcak dalgası yaşanacak gün sayısına dair tahminlerde bulunulan araştırmada sera gazı emisyonlarının orta derecede azaltıldığı senaryoda yılda ortalama 42 gün (20-110 gün arasında) artış gözlemleneceği belirtiliyor.

İklim krizine yol açan sera gazı emisyonlarının şu anda olduğu gibi artarak devam ettiği senaryoda ise yılda ortalama 78 gün (27-204 gün arasında) artması bekleniyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.