İklim KriziManşet

Avrupa’da aşırı sıcaklığa bağlı ölüm riskinin en yüksek olduğu kent, Paris

0

Fransa‘nın başkenti Paris’te insanların yüksek sıcaklıklardan ölme olasılığının, Avrupa’daki diğer kentsel alanlardaki insanlara göre daha yüksek olduğunu gösteren bir araştırma yayımlandı.

Lancet Planet Health’te yayımlanan araştırmada, tüm yaş gruplarındaki Parisliler, araştırmaya dahil edilen 845 kentsel alan arasında sıcaklıkla ilgili en yüksek ölüm risklerine sahip. 

Euronews‘in aktardığına göre, çalışma, Ocak 2000’den Aralık 2019’a kadar “optimal olmayan sıcaklık koşulları” nedeniyle Avrupa çapında meydana gelen ölümleri değerlendirdi.

Buna göre 85 yaş ve üzerindeki yaşlı sakinler için, sıcaklıktaki artışa bağlı aşırı ölüm, Paris’te diğer yerlere göre 1,6 kat daha fazla olarak ölçüldü.

Sıcaktan ölüm riski açısından Paris’i Amsterdam ve Zagreb izliyor.

MARTİN BÜROSU/AFP

Rapora göre, Paris’te sıcaklığa bağlı ölüm oranları, Fransa’yı özellikle kötü şekilde etkileyen 2003 sıcak dalgasından sonra arttı.  Sıcak dalgalarının giderek yaygınlaşıp yoğunlaştığı kentte yeterince yeşil alan bulunmaması da son yılların en çok tartışılan konuları arasına girdi.

Raporda, kentteki konutların çatılarında ısı emici bir metal olan çinko kullanılmasının da yüksek sıcaklıkları şiddetlendirdiğine dikkat çekiliyor.

Kentler aşırı ısındı

Uzmanlar, sıcağa bağlı ölümlere karşı savunmasızlık yaşla birlikte artsa da, aşırı sıcakların her yaşta aşırı soğuğa göre daha homojen bir şekilde etkilediğini belirtiyor.

İklim değişikliği nedeniyle bu tür anormal hava olayları giderek yaygınlaşıyor.  Bilim insanları sert önlemler alınmadıkça, özellikle elverişsiz sosyo-ekonomik koşullarda yaşayanları ve diğer dezavantajlı grupların durumlarının daha da kötüye gideceği konusunda uyarı üzerine uyarı yapıyor.

Uzmanlar, Paris’in “aşırı ısındığını” ve 2010’larda yılda ortalama 14 gün olan sıcak dalgalarının 2080 yılına kadar yılda 34 gün yaşayabileceğini kaydederken, yakın tarihli bir raporda da yüzyılın ortasına kadar bunaltıcı sıcakların 50 C’nin üzerine çıkma olasılığı konusunda uyarıda bulunuyor.

2003 sıcak dalgasının ardından oluşturulan iklim eylem planı, kenti 2050’ye kadar karbon nötr hale getirmeyi ve bir “ısı adası” haline gelmesini önlemeyi hedefliyordu. Raporda değişen iklim koşullarından giderek daha fazla zarar gören kentlerde, büyüyen sorunla başa çıkmak için daha sağlam politikalar çağrısında bulundu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.