Dünyaİnsan HaklarıManşet

Avrupa Parlamentosu’nun Saharov Ödülü Ukrayna halkına

0

Avrupa Parlamentosu’nun her yıl düşünce özgürlüğünü ve insan haklarını savunan örgütlere ve bireylere verdiği Saharov Ödülü, bu yıl Ukrayna halkına verildi.

1988’de başlatılan ödül, Sovyet fizikçi ve Sovyetler Birliği döneminin siyasal muhalifi Andrey Saharov‘un onuruna eriliyor.  Sivil toplum temsilcilerine verilmek üzere belirlenen ödülün meblağı ise 50,000 Euro.

AB Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola dün (19 Ekim) ödül vesilesiyle yaptığı açıklamada, Avrupa için hayatlarını riske attıklarını belirttiği Ukrayna halkının Rusya karşısındaki mücadelesini övdü; “Biliyorum ki asla pes etmeyecekler ve biz de vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Diğer iki aday Assange ve Kolombiya Hakikat Komisyonu’ydu

Ödülün ilk sahipleri ırk ayrımcılığı (apartheid) karşıtı mücadelenin önderi,  Güney Afrika’nın ilk cumhurbaşkanı Nelson Mandela ve Sovyet muhalif ve yazar Anatoliy Marçenko olmuştu. Ödül geçtiğimiz yıl da halen Rusya‘da tutuklu olarak cezaevinde bulunan Vladimir Putin‘in en büyük eleştirmeni Rusya muhalefet lideri Aleksey Navalniy‘e verilmişti.

Rusya’nın işgaline karşı direnen Ukrayna halkı, AP’nin en büyük iki siyasal grubu olan “Sosyalistler ve Demokratlar” ve “Avrupa Halk Partisi”nce ortaklaşa aday gösterildi. Diğer iki finalist ise, İtalya’nın 5 Yıldız Hareketi’nce önerilen WikiLeaks’in kurucusu, şu anda Londro’daki Belmarsh Cezaevi’nde tutulan gazeteci Julian Assange ve Sol Grup tarafından desteklenen Kolombiya Hakikat Komisyonu’ydu.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.