Manşetİklim Krizi

Avrupa Parlamentosu’ndan yüzde 60 emisyon azaltımı için çağrı

0

Avrupa Parlamentosu dün (7 Ekim) Avrupa Birliği 2030 iklim hedefine ilişkin pozisyonunu onaylayarak, AB’nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde uluslararası liderliğini pekiştiren önemli bir adım attı. Parlamento, aynı zamanda AB’nin emisyon azaltım hedefinin en az yüzde 60’a çıkarılması çağrısında bulundu.

AB’nin azaltım hedefini mevcut bilimsel veriler ve Paris Anlaşması’nda belirlenen 1,5°C hedefi ile uyumlu hale getirmenin yolu, birliğin en az yüzde 65 emisyon azaltımı yapmasından geçse de, bu karar Avrupa Komisyonu tarafından önerilen yüzde 55’lik azaltım hedefine kıyasla önemli bir iyileştirme olarak değerlendiriliyor.

Trio: Dünya için iyi bir haber

İklim Eylem Ağı (Climate Action Network, CAN) Avrupa Direktörü Wendel Trio “Avrupa Parlamentosu’nun AB’ye yönelik iddialı 2030 iklim hedefi önerisi, iklim değişikliği tartışmalarını doğru bir tarafa yönlendiriyor. Emisyonların en az yüzde 65 azaltılması hedefi, bilimin gerektirdikleri ile AB iklim politikaları arasındaki boşluğun kapatılmasına katkıda bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bu önerinin Avrupa Parlamentosu’nda görev yapan milletvekillerinin halkın taleplerine kulak verdiğini gösterdiğini belirten Trio, “Bu durum, hem AB hem de dünya için oldukça iyi bir haber” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki hafta tartışmaya açılacak

AB’ye üye ülkelerin liderleri, önümüzdeki hafta Avrupa Konseyi’nde gerçekleşecek toplantıda birliğin 2030 iklim hedefini tartışmaya açacaklar. Konsey başkanlığını yürüten Almanya, Aralık ayında Avrupa Konseyi’nin yeni hedefine ilişkin AB çapında bir anlaşmaya varacağını taahhüt etti.

Trio konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

Üye ülkeler, Avrupa Parlamentosu’nun iklim hedefi önerisini, AB’nin Paris Anlaşması kapsamında verdiği taahhütlerini yerine getirmesi amacıyla iyileştirilmesi gereken bir temel olarak değerlendirmelidir. İklim değişikliğiyle mücadele vurgusunun güçlü olduğu AB bütçesi ve kurtarma fonları, temiz teknolojilere dayalı ekonomilere doğru adil bir dönüşüm gerçekleşebilmesi amacıyla fosil yakıta bağımlı bölgeleri de destekleyecek. 2030 iklim hedefi ne kadar güçlü olursa, AB üye ülkelerinde yeşil istihdam yaratmak ve ekonomilerimizi canlandırmak amacıyla yaratılacak fırsatlar o kadar fazla olacak.

Katısöz: Türkiye’nin yararına olacak

Can Europe Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz ise bu gelişmeyi Türkiye açısından değerlendirerek “Avrupa Birliği’nin yeni iklim hedefinin, AB’nin önemli bir siyasi ve ticari partneri olan Türkiye için kritik önemde etkileri olacak. Bu iddialı hedefi fırsata çevirmesi Türkiye’nin yararına olacaktır” dedi.

Katısöz sözlerine “AB, bu iddialı iklim hedefine uyumlu bir üretim, tüketim ve ticaret düzeni getirmek için çalışıyor. Muazzam enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji potansiyeli ile Türkiye, iddialı bir iklim hedefi belirleyip ortak geleceğimizi kontrolden çıkmış iklim krizinden koruyarak küresel çabalar açısından öne çıkan bir aktör haline gelebilir. Ülkemizde de AB’deki gibi iddialı bir iklim hedefine hatta daha iyisine yönelik adımlar atılabilir ve atılmalıdır” ifadeleriyle devam etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.