DünyaManşet

Avrupa Parlamentosuna Kıbrıslı Türk aday: Niyazi Kızılyürek

0

Kıbrıs Cumhuriyeti ana muhalefet partisi AKEL, 26 Mayıs Avrupa Birliği Parlamentosu Milletvekilleri Seçimine Kıbrıslı Türk Prof. Niyazi Kızılyürek’i aday olarak gösterdi.

Prof. Niyazi Kızılyürek, AKEL tarafından aday gösterildi (Foto: Hakan Çoban)

AKEL, açık adıyla Emekçi Halkın İlerici Partisi, 1926 yılında Kıbrıs Komünist Partisi ismiyle, Yunanistan ve Kıbrıs’ın birleşmesine (Enosis) karşı kurulan bir partidir. Tam bağımsız ve iki uluslu Kıbrıs Cumhuriyeti’ni savunmaktadır.

AKEL, 26 Mayıs’ta yapılacak AB Parlamentosu milletvekilliği seçimlerine bir Rum ve bir Türk, iki aday gönderecek.

Kıbrıs doğumlu Prof. Niyazi Kızılyürek yüksek öğrenimini ve doktorasını Almanya’da tamamladı. Halen Kıbrıs Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan araştırmacı yazar Kızılyürek, 22 Şubat’da Gazimağusa Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde öğrenci ve öğretim görevlileriyle yaptığı söyleşide; AB parlamentosu adaylığı ile ilgili bilgiler de verdi.

Kızılyürek, Avrupa Birliği parlamentosuna, AB yuttaşlarının fikirleri ile gittiklerini belirtti. Bu seçimlerin Kıbrıslı Türklerin görünürlüğü  açısından çok önemli olduğunu belirten Kızılyürek, şimdiye kadar AB vatandaşı olan Kıbrıslı Türklerin sadece turizm açısından bu haklarını kullandıklarını oysa fikirleri ile de temsil edilmeleri gerektiğini vurguladı.

Prof. Kızılyürek, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiyades’in Kıbrıslı Türklerle bir arada yaşamak istemediğini, AKEL’in ise adayı Kıbrıslı Türklerle birlikte yönetmek istediğini belirterek AB parlamentosuna seçilirse evrensel değerlerle parlamentoda demokrasiyi savunacağını söyledi.

Avrupa ve Amerika’da milliyetçiliğin ve ırkçılığın tehlikeli boyutlara vardığını belirten Kızılyürek, bunun önüne geçebilmek için de tüm sorumlu siyasi partilerin demokratik adımlarla hareket etmeleri gerektiğini hatırlattı.

.

Haber: Yelda Çubukçu

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.