Avrupa Parlamentosu’nun (AP) “Türkiye’de İnsan Haklarının Mevcut Durumu” başlıklı karar tasarısı, büyük oy çoğunluğuyla kabul edildi.
Osman Kavala, Ahmet Şık ve Selahattin Demirtaş’a “Sizleri unutmadık”
AP Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri’nin inisiyatifi ile hazırlanan tasarı için yapılan görüşmelerde Piri hapiste olan Osman Kavala, Ahmet Şık ve Selahattin Demirtaş’a “Sizleri unutmadık” diye seslendi .
Perşembe günü kabul edilen karar tasarısınıda 15 Temmuz darbe girişimi bir kez daha kınanmakla birlikte, başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimin “meşru ve barışçıl muhalefeti daha da bastırmak ve orantısız ve yasal olmayan eylem ve önlemlerle medya ve sivil toplumun barışçıl biçimde ifade özgürlüğü hakkını kullanmasını engellemek” amacıyla kullanıldığı mesajı verildi.
Temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığındaki “kötüleşme” için “çok kaygı verici” ifadelerinin kullanıldığı kararda, “on binlerce kişiye yönelik keyfi tutuklama ve hukuki ve idari taciz” kınanıp, bu kişilerin “derhal” serbest bırakılması istendi.
Kararda ayrıca, masumiyet karinesi konusunda AİHM içtihadına uyulması ve OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun “bağımsız” çalışmasının sağlanması da talep edildi. Terörün Türkiye için “tehdit” oluşturduğu kabullenilmekle birlikte, “geniş kapsamlı” terörle mücadele yasalarının “ifade özgürlüğü haklarını kullanan vatandaşlar ve medyayı cezalandırmak için kullanılmaması” istendi. Afrin operasyonuna karşı çıkan gazeteci, aktivist, doktor ve sıradan vatandaşların tutuklanması kınandı.
PKK’ya silah bırakma çağrısı
Avrupa Parlamentosu’ndaki oturumda, Sosyal Demokratlar ve Hristiyan Demokratlar tarafından Afrin operasyonu hakkında verilen değişiklik önergesi de oy çokluğuyla kabul gördü.
Söz konusu önergede, Avrupa Parlamentosu’nun “Suriye’de Kürtlerin çoğunluğu oluşturduğu bu bölgedeki askeri müdahalenin insani sonuçları konusunda ciddi kaygı duyduğu” ve “orantısız eylemlerin devamına karşı uyardığı” belirtildi.
Kararda, 2002’den bu yana AB terör örgütleri listesinde olduğu hatırlatılan PKK’ya silah bırakma çağrısı yapılmakla birlikte, “Kürt sorununa adilane çözüm için” Ankara ve PKK’nın “müzakere masasına dönmeleri” de istendi.
T.C. Dışişlerinden tepki açıklaması
Dışişleri Bakanlığı, alışıldığı üzere kararın kendileri için yok hükmünde olduğunu bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, AP’nin kararının, “terör örgütlerine karşı mücadelesini kararlılıkla sürdüren Türkiye’nin içinde bulunduğu koşulları anlamaktan uzak” olduğu belirtildi. Kararın, “salt eleştiri amacıyla” alındığı ve “dayanaksız iddialardan ibaret” olduğu bildirildi.
Düşük profilli zirve
AB üst düzey yetkilileri, 26 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenleneceği açıklanan AB-Türkiye zirvesi ile ilgili Reuters haber ajansına konuştu.
Haberde AB liderlerinin Türkiye ile ilişkilerdeki gerilimden duydukları rahatsızlık nedeniyle önümüzdeki ay için planlanan zirve toplantısını Brüksel yerine Varna’da yapmayı tercih ettikleri belirtiliyor. Reuters’a konuşan üst düzey AB yetkilisi, Türkiye’nin zirvenin Brüksel’de yapılmasını istediğini, ancak Avrupa tarafının “zirvenin profilini düşürmek” amacıyla AB dönem başkanı Bulgaristan’ın Varna kentinde karar kıldığını söyledi.
Haberde hem Türk hem de AB tarafının zirvenin zorlu bir atmosferde gerçekleşeceği beklentisinde oldukları belirtilerek karşılıklı çıkarların diyaloğu sürdürmek dışında seçenek bırakmadığına da dikkat çekildi.
( Deutsche Welle, Euronews, Yeşil Gazete)