DünyaManşet

Avrupa Parlamentosu: Türkiye’de muhalefet partilerine yönelik artan baskı kaygı verici

0

Avrupa Parlamentosu‘nun (AP) Strasbourg’ta devam eden genel kurul toplantılarında dün “Türkiye’de, Başta HDP Olmak Üzere, Muhalefete Yönelik Baskı” başlıklı karar tasarısı kabul edildi.

Karar, ikiye karşı 603 oyla kabul edilirken, oylamada 67 parlamenter de çekimser kaldı.

‘Muhalif partilere artan baskı kaygı verici’

DW Türkçe‘de yer alan habere göre, karar Hristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberal, Yeşiller ve Sol gruplar tarafından ortaklaşa yazıldı ve muhalefet partilerine yönelik giderek artan baskının kaygı verici olduğu belirtilip, kınandı.

Muhalefet partilerine yönelik baskının “siyasi partilerin haklarını kullanma ve demokratik rollerini gerçekleştirme kapasitelerini kısıtladığına” vurgu yapıldı.

Siyasi muhalefetin işleyiş özgürlüğündeki bu durumların “insan haklarının Türkiye’deki dramatik durumunu ve demokrasi ve hukuk devletinin devam eden çöküşünü açığa vurduğu” kaydedildi.

‘Demirtaş, derhal serbest bırakılmalı’

Kararda, HDP’nin yaklaşık 4 bin üyesinin hapiste olduğu vurgulandı ve partinin kapatılması için yapılan girişim kınandı.

HDP’nin olası kapatılmasının, “orta vadede ciddi bir siyasi hata olacağı, çoğulculuğa ve demokratik ilkelere tersinmez darbe indireceği ve Türkiye’de milyonlarca seçmenin temsil edilememesi sonucu yaratacağı” vurgulandı.

Kabul edilen kararda, HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ‘ın tutukluluklarına da değinildi.

Demirtaş’ın AİHM’nin 20 Aralık 2020 tarihli kararı gereği “derhal serbest bırakılması” gerektiği belirtildi.

Muhalif milletvekillerine yönelik tutumlar

Muhalefet partilerinden bazı milletvekillerinin durumlarına da değinildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması talebi kınandı.

Kılıçdaroğlu’na yönelik giderek artan baskının AP açısından kaygı unsuru olduğu vurgulandı.

Bu tutumlardan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener gibi liderlerin de olumsuz etkilendiği kaydedildi.

Milletvekilliği düşürülen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu‘nun milletvekilliğinin derhal iade edilmesi istenirken, Gergerlioğlu için AYM tarafından açıklanan hak ihlali hükmünün de memnuniyet verici olduğu belirtildi.

Öte yandan, tutuklu bulunan diğer HDP milletvekillerinin serbest bırakılması talep edildi.

Belediyelere kayyum atamaları

Türkiye’de çok sayıda belediye başkanının görevden alınması ve yerlerine vali veya kayyum atanması kınanırken, İstanbul, Ankara ve İzmir’de muhalefet tarafından yönetilen belediyelerin çalışmalarının engellenmesi için siyasi, yasal ve idari önlemlere başvurulduğunun gözlemlendiği kaydedildi.

Bunun yanında, hükümetin devletin mali kaynakları ve idari otoritesini muhalefeti susturmak veya zayıflatmak amacıyla keyfi biçimde kullanmasının üzücü olduğunun da altı çizildi.

Türkiye’ye ‘dört dörtlük işbirliği’ çağrısı

Kararda, AB tarafından Türkiye’ye sunulacak her türlü pozitif programın insan hakları, yurttaşlık hakları ve hukuk devleti alanlarında iyileşme şartına bağlanması talep edildi. Bu alanlara Türkiye’nin 1 Temmuz’dan itibaren çekildiği İstanbul Sözleşmesi tarafından güvence altına alınmış kadın hakları, dini özgürlükler, azınlık hakları ve LGBTİ+ haklarının da dahil olduğu belirtildi.

Avrupa Parlamentosu, hukuk devleti, azınlık hakları ve temel haklar konusunda iyileşme için Türkiye’ye, üyesi olduğu Avrupa Konseyi ile dört dörtlük işbirliği çağrısı yaptı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.