DünyaManşet

Avrupa Parlamentosu seçimleri başladı

0

Avrupa Parlamentosu seçimleri için yedi gün sürecek oy verme işlemleri bugün Hollanda ve İngiltere’de resmen başladı. Seçimlere kıta çapında yükselen aşırı sağla ilgili endişeler damga vuruyor.

Avrupa Birliği’nde (AB) 7 gün sürecek Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri İngiltere ve Hollanda’da başladı. Seçimler İrlanda ve Çekya’da Cuma, Fransa dahil bazı ülkelerde Cumartesi, aralarında Almanya’nın da bulunduğu çoğu ülkede ise Pazar günü yapılacak. Her 5 yılda bir gerçekleşen AP seçimlerinin ardından AB kurumlarının yeni başkanları da bu yıl içinde belirlenecek. Yapılan kamuoyu yoklamaları, seçimlerden aşırı sağ ve sağ popülist partilerin güçlenerek çıkacağı yönünde sinyaller veriyor.

28 üyeli Avrupa Birliği’nde 29 Mayıs’a dek sürecek olan AP seçim sürecinde yaklaşık 418 milyon seçmen 751 milletvekili için oy kullanacak. Avrupa Komisyonu sözcüsü Margaritis Schinas 23-29 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek oy verme işlemini “Gezegenimiz üzerinde sınırlar üstü en büyük seçimler ve geleceğimiz hakkında karar verme fırsatı” şeklinde nitelendirdi.

Avrupa Parlamentosu seçimleri, aşırı sağcı partilerin yüksek oy oranına ulaşması ihtimali sebebiyle kaygıyla izleniyor.

Birleşik Krallık’ta aşırı sağcı Brexit Partisi ve Yeşiller oylarını artırabilir  

İngiltere’deki Brexit Partisi’nin lideri aşırı sağcı Nigel Farage, hafta başında milkshake’li protestoya maruz kalmıştı. Başka bir bölgeye yaptığı ziyarette yine aynı eylemle karşılaşan sağcı lider, bu sefer seçim otobüsünden çıkamadı. İngiltere’de son dönemde yaşanan benzer olaylar, milkshake’li protestoların ülkenin yeni protesto geleneği haline geleceği türünden yorumlar yapılmasına neden oldu. 

Brexit tarihinin 31 Ekim’e ertelenmesi nedeniyle seçimlere katılmak zorunda kalan Birleşik Krallık’ta 12 seçim bölgesinde 73 milletvekili seçilecek. Aşırı sağcı Nigel Farage’ın liderliğindeki Brexit Partisi anketlerde seçimin favorisi olarak gösteriliyor. Partinin yüzde 38 oranında oy alması bekleniyor. Brexit karşıtı Liberal Demokratlar ve Yeşiller’in oyunda da yükseliş bekleniyor. Seçmenlerin özellikle Brexit tartışmalarının yarattığı kaos ortamı nedeniyle Başbakan Theresa May’in liderliğindeki Muhafazakar Parti ve İşçi Partisi’ni cezalandırma yolunu seçebileceği belirtiliyor.

Hollanda’da aşırı sağcı FvD favori

13 milyon seçmenin oy vereceği Hollanda’daki AP seçiminde de 16 partiden 308 aday, 26 sandalye için yarışıyor. Son anketlerde Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin partisi Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) ve ülkede Mart ayında yapılan eyalet seçimlerinde en çok oyu alan aşırı sağcı Demokrasi için Forum Partisi (FvD) yüzde 15’er oy oranı ile favori gözüküyor. Sosyal demokrat İşçi Partisi (PvdA) ise yüzde 13 ile üçüncü sırada. Ülkede 2014 yılında yapılan AP seçimine katılım yüzde 37 düzeyinde kalmıştı.

Sağ Blok tehlikesi

Yorumcular, AP seçimlerinin Avrupa’nın siyasi manzarasını değiştirebileceği kanısında. Aşırı sağcı – popülist partilerin Avrupa çapında bir blok oluşturma çabasının AB süreci üzerinde oluşturabileceği etkiler ise kaygı yaratıyor. Söz konusu blok için çabalayan isimlerin başını İtalya’da Matteo Salvini, Fransa’da Marine Le Pen, Hollanda’da da Geert Wilders çekiyor.

2008 krizi aşırı sağı güçlendirdi

 Son yıllarda kıta genelinde aşırı sağcı partilerin yükselişi dikkat çekici boyutlara ulaştı. Aşırı sağcı partiler İtalya, Polonya, Macaristan ve Avusturya’da iktidarda bulunurken, Fransa, Almanya, Hollanda, İspanya, Norveç, Finlandiya, Estonya, Danimarka, Çekya ve Slovenya gibi birçok AB ülkesinde güç kazandılar. 2008 mali krizinin etkileriyle güçlenen aşırı sağ partilerin göçmen krizi ile birlikte nüfuz alanını geliştirdiği belirtiliyor. Ortak söylemleri AB, euro karşıtlığı olan partilerin ülkelerinde artan İslamafobiyi ve geleneksel Yahudi düşmanlığını da etkili bir şekilde canlandırmaya başladığı görünüyor.

Bu hafta sonu tamamlanacak AP seçimlerinde, Fransa’da Ulusal Birlik (RN), İtalya’da Liga, Hollanda’da Hollanda Özgürlük Partisi (PVV), Polonya’da Hukuk ve Adalet Partisi(PiS), Macaristan’da Macaristan Yurttaşlar Birliği (Fidesz), Finlandiya’da Gerçek Finliler, İspanya’da Vox’un ve Almanya’da da Almanya için Alternatif’in (AfD) seçimlerinden güçlenerek çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.  Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) ise parti lideri Strache’nin, rüşvet görüntülerinin ortaya çıkması sonrasında oy kaybına uğrayacağı tahmin ediliyor.

AP seçimlerinde, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu başkanının seçilme yöntemi tam olarak netleşmezken AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AP Başkanı Antonio Tajani’nin yerlerini kimlerin alacağı da merak konusu. 751 sandalyenin paylaşılacağı AP seçimlerine bu yıl 8 siyasi grup katılıyor. Öne çıkan adaylar ise şöyle:

Sosyal Demokratların liste başı adayı Timmermans: AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcılığı görevini 2014’ten beri yürüten Frans Timmermans, Sosyal Demokratların (S&D) liste başı adayı. Hollanda asıllı 58 yaşındaki Timmermans, 2012-2014 yıllarında ülkesinin Dışişleri Bakanlığı, 2007-2010 yıllarında da AB Bakanlığı görevlerini yürüttü. Timmermans, kampanyasında hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü, demokrasi, sosyal adalet ve sürdürülebilir bir ekonomik model gibi unsurlara ağırlık veriyor.

EPP’nin adayı Weber: Avrupa Halk Partisinin (EPP) liste başı adayı Manfred Weber. Weber, daha sıkı göç kontrolü, gibi konulara odaklanıyor. Son seçimlerde 221 koltuk kazanarak AP’deki en büyük siyasi parti olan EPP’nin adayı Weber, hali hazırda partinin başkanlığını da yürütüyor.

Muhafazakârların adayı Zahradil: Avrupa Muhafazakârları ve Reformistleri (ECR) grubunun liste başı adayı ise Jan Zahradil. Çekyalı 56 yaşındaki Zahradil, ilk kez 2004 yılında AP milletvekili seçildi. “AB’ye tekrar ayar çekelim” sloganıyla kampanya yürüten Zahradil, daha esnek bir AB inşa edilmesi, Birliğin ulusal devletlerin önüne geçmemesi gerektiğini savunuyor.

ALDE’den birkaç aday: Avrupa İçin Liberal ve Demokrat İttifakı (ALDE), tek bir liste başı adayı yerine 7 isim önerdi. Ancak bu kişiler arasında Belçika’da bir dönem başbakanlık görevini yürüten ve hali hazırda ALDE’nin grup başkanı olan Guy Verhofstadt ve AB Komisyonunun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager ön plana çıkıyor.

Avrupa Yeşiller Partisinin liste başı adaylarından 38 yaşındaki Ska Keller, seçimlerdeki en genç adaylardan.

Yeşiller’den iki genç aday: Avrupa Yeşiller Partisinin (EGP) de iki liste başı adayı bulunuyor. 38 yaşındaki Ska Keller, seçimlerdeki en genç adaylardan biri olarak dikkati çekiyor. Yeşillerin diğer adayı ise 41 yaşındaki Hollandalı Bas Eickhout. Eickhout da tarım, iklim değişimi ve çevre gibi konulara odaklanan bir seçim kampanyası yürütüyor.

Seçimlere aynı zamanda Avrupa Birleşik Solu-İskandinav Yeşil Solu, Özgürlükler Avrupası ve Doğrudan Demokrasi (EFDD) ve Özgürlükler Avrupası (ENF) olarak adlandırılan farklı siyasi gruplar da katılıyor. Bağımsız adayların da yarışacağı AP seçimlerinde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın hangi siyasi gruplara yöneleceklerinin henüz netlik kazanmaması dikkati çekiyor.

Almanya da sıkıntılı

AB’nin lokomotif ülkesi Almanya’da da gözler Almanya için Alternatif (AfD)’nin Pazar günü alacağı oy oranına çevrilmiş durumunda. 2013’de Euro Bölgesi karşıtı bir hareket olarak yola çıkan AfD, Başbakan Angela Merkel’in 2015 yılında mültecilere sınırları açma kararı sonrasında, politikalarını yeniden belirleyerek, göçmen ve İslam karşıtı bir siyasi oluşuma döndü. AfD, 2017’deki seçimde federal parlamentoya yüzde 12,6 oyla girmeyi başararak ülkenin en büyük muhalefet partisi haline geldi. Birlik Partileri CDU/CSU, sosyal demokrat SPD ve liberal FDP gibi merkez partiler ise yaşadıkları kan kaybını engellemek ve AfD’ye giden oyları geri çevirebilmek için sağ seçmene göz kırpan söylemleri programlarına aldı.

AfD’nin yol açtığı krizden en çok etkilenen parti olan CDU’nun muhafazakar kesimi, Merkel’in liberal ‘açık kapı’ politikasının aşırı sağın yükselişinin bir nedeni olduğu şeklinde tepki gösterdi. Buna kaybedilen seçimler de eklenince Merkel geçen Aralık’da CDU liderliğinden ayrıldı ve 2021’de başbakanlık dönemi dolunca siyaseti bırakacağını açıkladı.

AP seçimleri öncesinde propaganda çalışmalarını neredeyse tümüyle göçmen ve İslam karşıtlığı üzerine kuran AfD, son kamuoyu yoklamalarına göre Pazar günü en az yüzde 12 oranında oy alacak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.