Avrupa Parlamentosu İstanbul Sözleşmesi’ni kabul etti

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla 2011'de imzalanan sözleşmeyi AP de onayladı. Karar 91'e karşı 500 oyla alındı.

Avrupa Parlamentosu, kadına yönelik şiddete önlem almayı amaçlayan ‘İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanması çağrısı ile ilgili karar tasarısını 91’e karşı 500 ‘evet’ oyuyla kabul etti.

DW Türkçe’nin haberine göre, karar metninde “Parlamento olarak İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik sözleşmeyi kasıtlı olarak çarpıtan ve içeriği hakkında gerçek dışı tasvirlere dayanan her türlü saldırı ve kampanyayı kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. Söz konusu sözleşmeyi imzalayan ülkeler kadınlar ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddet ile her türlü aile içi şiddeti suç olarak kabul etmeyi ve buna uygun şekilde cezalandırmayı taahhüt ediyor.

2011’de imzalandı

Mayıs 2011’de Avrupa Konseyi ülkelerince İstanbul’da imzaya açıldığı için bu adı taşıyan sözleşmeyi 2014’e kadar Türkiye, Arnavutluk, Avusturya, Bosna-Hersek, Danimarka, İtalya, Karadağ, Portekiz, Sırbistan, Andorra, Fransa ve İsveç imza atıp yürürlüğe sokmuştu.

Almanya’da 2017’de Federal Meclis ve Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi tarafından onaylanan sözleşme, 2018’de yürürlüğe girmişti. Tam adı ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ olan İstanbul Sözleşmesi, Türkiye tarafından 2011’de imzalandı. 2012’de de Resmi Gazete’de yayınlandı. Aynı yıl 6284 sayılı ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ yürürlüğe sokuldu.

Avrupa Birliği ise İstanbul Sözleşmesi’ni 2017’de imzalamıştı.

Sözleşmeyi imzalayan, ancak henüz parlamentolarında onaylamayan Slovakya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Çekya, Bulgaristan ve Britanya’ya da onaylama çağrısı yapıldı. Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Komisyonu’na da, kadına karşı şiddet ile mücadeleyi öncelik haline getirme önerisinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR