KadınManşet

Avrupa Parlamentosu İstanbul Sözleşmesi’ni kabul etti

0

Avrupa Parlamentosu, kadına yönelik şiddete önlem almayı amaçlayan ‘İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanması çağrısı ile ilgili karar tasarısını 91’e karşı 500 ‘evet’ oyuyla kabul etti.

DW Türkçe’nin haberine göre, karar metninde “Parlamento olarak İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik sözleşmeyi kasıtlı olarak çarpıtan ve içeriği hakkında gerçek dışı tasvirlere dayanan her türlü saldırı ve kampanyayı kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. Söz konusu sözleşmeyi imzalayan ülkeler kadınlar ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddet ile her türlü aile içi şiddeti suç olarak kabul etmeyi ve buna uygun şekilde cezalandırmayı taahhüt ediyor.

2011’de imzalandı

Mayıs 2011’de Avrupa Konseyi ülkelerince İstanbul’da imzaya açıldığı için bu adı taşıyan sözleşmeyi 2014’e kadar Türkiye, Arnavutluk, Avusturya, Bosna-Hersek, Danimarka, İtalya, Karadağ, Portekiz, Sırbistan, Andorra, Fransa ve İsveç imza atıp yürürlüğe sokmuştu.

Almanya’da 2017’de Federal Meclis ve Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi tarafından onaylanan sözleşme, 2018’de yürürlüğe girmişti. Tam adı ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ olan İstanbul Sözleşmesi, Türkiye tarafından 2011’de imzalandı. 2012’de de Resmi Gazete’de yayınlandı. Aynı yıl 6284 sayılı ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ yürürlüğe sokuldu.

Avrupa Birliği ise İstanbul Sözleşmesi’ni 2017’de imzalamıştı.

Sözleşmeyi imzalayan, ancak henüz parlamentolarında onaylamayan Slovakya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Çekya, Bulgaristan ve Britanya’ya da onaylama çağrısı yapıldı. Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Komisyonu’na da, kadına karşı şiddet ile mücadeleyi öncelik haline getirme önerisinde bulundu.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.