TürkiyeManşet

Avrupa Konseyi: Kayyım atamaları demokrasiye kalıcı bir tehdit

0

HDP’li belediye başkanlarının birbiri ardına yerine önce kayyım atanması daha sonra da “terör örgütü propagandası” gerekçe gösterilerek tutuklanmasına ilişin Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape bir açıklama yaptı.

Knape açıklamasında Türkiye’yi çok zorlayan Covid-19 salgını sırasında dahi ülkenin güneydoğusundan seçilen belediye başkanlarının görevden alındığına dair haberler aldıklarını belirtti.

‘Belediyeler devlet atamasıyla yönetiliyor’

Knape “Sonuç olarak, ilgili belediyelerin önemli bir kısmı şu anda 31 Mart 2019’da seçilenler tarafından değil, devlet atamaları tarafından yönetiliyor” ifadelerini kullandı.

Bu müdahalelerin Türkiye’de yerel demokrasiye karşı kalıcı bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Knape,  “Yerel seçilmiş temsilcilere karşı yasal işlemlerin aşırı kullanımı ve bunların devlet tarafından atanan yetkililer tarafından değiştirilmesi sadece özgür ve adil seçimleri destekleyenlere bir hakaret değil, aynı zamanda Türkiye’de yerel demokrasinin düzgün işlemesi için de ciddi ve kalıcı bir tehdittir” dedi.

Venedik Komisyonu’ndan açıklama

Konuyla ilgili Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu’nun yasal görüşünün talep edildiğini söyleyen Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı, “Komisyonun görüşünü büyük bir ilgiyle bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.