İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Avrupa Konseyi: Kavala’yı bırakın!

0

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Osman Kavala‘nın yeni bir soruşturmadan tutuklanmış olsa da AİHM’in tespit ettiği ihlallerin devam ettiğini belirterek, tahliye kararının uygulanmasını istedi. Komite’nin kararında Kavala’nın delil veya makul şüphe olmaksızın tutuklu olduğuna dair AİHM kararına değinildi.

AİHM, 18 Ekim 2017’de gözaltına alındıktan sonra 1 Kasım 2017’de tutuklanan iş insanı ve hak savunucusu Osman Kavala ile ilgili 10 Aralık 2019’da hak ihlali kararı vermişti. Mahkeme, Kavala’nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması ve Anayasa Mahkemesi‘nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğine hükmetti. Bu karar, 12 Mayıs 2020’de kesinleşti.

‘Yeni soruşturmada da aynı ihlaller var’

Komite açıklamasında, Kavala’nın beraatının ardından başka bir soruşturma kapsamında tutuklanmasına değinerek AİHM kararı bu soruşturmayı kapsamasa bile aynı ihlalleri devam ettirdiğine dair güçlü kanaatleri olduğunu ifade etti. 

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi.

AİHM kararında, Anayasa Mahkemesi’nin Kavala dosyasını olabilecek en kısa zamanda karara bağlaması gerekirken bunu yapmadığı ifade ediliyordu. Komite de AYM’nin, Kavala’nın tahliyesine dair kararın bir an önce alınması gerektiğini belirtti.

Yetkililere ise AİHM’in tespit ettiği ihlallerin giderilmesinin Türkiye’deki yargı bağımsızlığını güçlendireceği çağrısı yapıldı.

Anadolu Kütür Yönetim Kurulu Başkanı olan Osman Kavala, 24 Haziran 2019’da görülmeye başlanan 16 sanıklı Gezi Davası’nın tek tutuklu sanığıydı. Bu davadan beraat eden Kavala hemen ardından hakkında açılan “siyasal veya askeri casusluk” soruşturmasından tutuklandı.

Kavala 1.039 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuluyor. 

You may also like

Comments

Comments are closed.