Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşet

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri: Kavala’nın serbest bırakılması rica değil, hukukun gereği

0
Fotoğraf: DHA

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, insan hakları savunucusu Osman Kavala‘nın hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen üç yılı aşkın süredir tutuklu olmasına ilişkin bir açıklama yaptı.

Buric, üye ülkelerin AİHM kararlarına uyacaklarına dair anlaşmaya gönüllü imza attıklarını hatırlatarak, “Bu bir istek değil, bağlayıcı hukukun bir gereği” dedi.

‘Amaç muhalifleri caydırmak’

AİHM 10 Aralık 2019 tarihinde 1’e karşı 6 oyla alınan kararla, Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını hükmetmiş, söz konusu tutukluluğun hak ihlali olduğunu açıklamıştı.

AİHM’in Kava hakkında geçen yıl verdiği kararı hatırlatan Buric, “Bu tutuklama ve hüküm öncesi cezaevinde tutmanın gizli amacı onu susturmak ve muhalifleri caydırmak. Bu nedenle Kavala serbest bırakılmalıdır” dedi.

‘Yeterli delil yok’

Türk yetkililerin Kavala’nın tutukluğu için yeterli delil ortaya sunamadığını belirten Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, örgütün iki ana sözleşmesi olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa Sosyal Şartı‘na vurgu yaptı. Buric, bu sözleşmeler için “modern Avrupa’nın ruhunu” oluşturuyor tanımlamasında bulundu.

Avrupa Birliği’nde Bakanlar Komitesi Osman Kavala davasını sürekli olarak inceliyor. Komite geçen ay aldığı yeni bir “ara kararla” iş insanı Kavala’nın serbest bırakılması çağrısını yinelemişti.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.