İklim KriziManşet

Avrupa Çevre Ajansı: Daha fazla aşırı yağış ve sıcaklıklara hazırlıklı olunmalı

0

Copernicus İklim Değişikliği Hizmetleri’nin (C3S) desteğiyle hazırlanan raporda, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) iklim değişikliğinin aşırı hava olaylarındaki artıştan inkar edilemez derecede sorumlu olduğuna dair bulgularına yer verilirken, bölgesel iklim risklerinin ekosistemleri ve ekonomik sektörleri nasıl etkileyeceği hakkında da bilgi veriliyor.

Raporda öngörülen riskler şöyle sıralanıyor:

  • Güney Avrupa daha sıcak yazlara, daha sık kuraklığa ve artan yangın tehlikesine karşı hazırlıklı olmalı.
  • Kuzey Avrupa‘da yıllık yağış ve şiddetli yağmurların artması bekleniyor.
  • Orta Avrupa‘da yaz yağışlarının daha az olabilir. Aynı zamanda şiddetli yağış, nehir taşkınları, kuraklıklar ve yangın tehlikeleri de dahil olmak üzere daha sık ve daha ağır hava koşullarına maruz kalabilir.
  • Deniz yüzeyi sıcaklığı, deniz ısı dalgaları ve su asitlenmesinin tüm Avrupa bölgesel denizlerinde artması öngörülüyor. Kuzey Baltık Denizi hariç, tüm Avrupa sahillerinde deniz seviyesinin yükselmesi hızlanıyor.

Raporda ayrıca deniz yüzeyi sıcaklığı, deniz ısı dalgaları ve su asitlenmesinin tüm Avrupa denizlerinde artması; Kuzey Baltık Denizi hariç, tüm Avrupa sahillerinde deniz seviyesinin yükselmesi öngörülüyor.

Raporun kilit mesajı ise; “İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliği, Avrupa’daki aşırı hava olaylarındaki artıştan inkar edilemez bir şekilde sorumludur” şeklinde.

Arka plan

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 26.Taraflar Konferansı’nda (COP26) kabul edilen Glasgow İklim Paktı; uyum kapasitesini artırmak, dayanıklılığı güçlendirmek ve iklim değişikliğine karşı kırılganlığı azaltmak için iklim uyumunun ölçeğini büyütmenin ve bilgi ve teknolojileri paylaşmanın aciliyetini vurguluyor. Belge aynı zamanda, iklim tehlikeleri, riskler ile kayıp ve zararlar hakkındaki veriler de dahil olmak üzere, etkili iklim eylemi ve politikası oluşturmak için halihazırdaki en iyi bilimin önemini kabul ediyor.

AB İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi, 2050 yılına kadar iklime dayanıklı bir Avrupa oluşturmayı hedefliyor; iklim değişikliği, bunların etkileri ve ihtiyaç duyulan uyum hakkında daha güvenilir bilginin elde edilmesi için çağrıda bulunuyor.

Avrupa İklim Yasası’na göre, Avrupa Komisyonu, üye Devletlerin gözlemlenen ve gelecekte karşılaşılacak iklimle ilgili tehlikeler de dahil olmak üzere, iklim değişikliğine uyum sağlamadaki ilerlemelerini düzenli olarak gözden geçirmekte ve ülkelerin her iki yılda bir rapor vermeleri isteniyor.

AB Sivil Koruma Mekanizması, AB Üye Devletleri ile diğer katılımcı devletlerin Komisyona ulusal risk değerlendirmelerini düzenli olarak göndermelerini talep ediyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.