DünyaManşet

Avrupa Birliği, Fazıl Say kararına tepkili

0

Piyanist ve besteci Fazıl Say’ın ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı’ iddiasıyla yargılandığı davada 10 ay hapis cezası alması, Brüksel ve Berlin’de tepkiyle karşılandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü mahkeme kararının kaygı verici olduğunu söyledi. Sözcü, “Türkiye’nin ifade özgürlüğünü dikkate alması önemlidir” dedi.

Almanya Yeşiller Partisi Eş Sözcülerinden Açıklama

Almanya Yeşiller Partisi eş başkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir de konuyla ilgili bir açıklama yayınladılar. Açıklamada, “Fazıl Say’ın bazı görüşleri Türkiye’ye uymasa da bu görüşlerin demokratik ilkeler çerçevesinde dile getirilmesi, ifade hürriyeti kapsamında güvence altında olmalıdır” denildi.

Erdoğan: “Bizi bu konularla meşgul etmeyin”

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP TBMM Grup Toplantısı’nın ardından salondan ayrılırken gazetecilerin sorularıyla karşılaştı.

Başbakan Erdoğan, piyanist ve besteci Fazıl Say‘ın 10 ay hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili soruyu “Onlarla bizi meşgul etmeyin” şeklinde yanıtladı.

Egemen Bağış: “Bu karar AB üyeliği açısından çok hayırlı olmadı”

AB Bakanı Egemen Bağış

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise istanbul’da İsveç Yabancı Gazeteciler Derneği’ni kabulü sırasında  Fazıl Say’a dine hakaretten verilen hapis cezasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, ‘Ben daha evvelden de söylemiştim. ‘Keşke yargımız bu sanatçının attığı adımları saçmalama özgürlüğü çerçevesinde değerlendirseydi’ diye bir mesajım olmuştu’ dedi ve şu andaki durumun ne Türkiye için, ne Fazıl Say için, ne Türkiye’nin imajı için, ne de Türkiye’nin AB süreci için ‘çok hayırlı olmadığını’ dile getirdi.

(Deutsche Welle, T24, Euractiv)

 

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.