DünyaManşet

Avrupa Birliği Brexit’i erteleme kararını kabul etti

0

Avrupa Birliği, İngiltere’nin Brexit’i esnek bir şekilde 31 Ocak 2020’ye erteleme kararını kabul etti. Karar sonrasında Birleşik Krallık erken seçimlere gidebilir.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Twitter hesabı üzerinden 27 AB ülkesinin Brexit‘i erteleme talebini kabul ettiğini duyurdu. Mesajında AB üyelerinin “31 Ocak 2020’ye kadar esnetilmiş bir ertelemeye” onay verdiğini yazan Tusk, kararın daha sonra yapılacak yazılı prosedür ile yasallaşacağını söyledi.

AB’ye üye ülkelerin diplomatlarının Brüksel’de yaptığı toplantıda alınan karara göre Birleşik Krallık parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası‘nda ülkenin AB’den ayrılmasına ilişkin şartları içeren anlaşmanın daha önce kabul edilmesi halinde, Brexit’in daha önce gerçekleşmesi mümkün olabilecek. Ancak Brexit anlaşmasının bir kez daha müzakere edilmesine ise onay verilmeyecek.

Daha önce iki kez ertelenmişti

Birleşik Krallık’ın Brexit ile 31 Ekim Perşembe günü gece yarısından sonra AB’den ayrılması planlanıyordu.  AB’den ayrılma şartlarına ilişkin Brexit anlaşmasının daha önce parlamentoda üç kere reddedilmesi üzerine 29 Mart 2019‘da planlanan Brexit iki kere ertelenmişti. AB ile vardığı anlaşmayı kabul ettiremeyen eski Başbakan Theresa May istifa etmiş, görevi Boris Johnson devralmıştı. Boris Johnson’ın ayrılma konusundaki ısrarına rağmen parlamentonun baskısıyla Brexit’in üç ay ertelenmesi talebiyle Brüksel’e başvurmuştu.

Birleşik Krallık erken seçime gidebilir

Avrupa Birliği’nden ayrılma isteğinin Parlamento’dan sürekli geri dönmesi sebebiyle Johnson, ülkede erken seçimlerin yapılmasını talep ediyor. Johnson’ın ülkede 12 Aralık’ta erken seçimlerin yapılmasını talep eden önergesi bugün parlamentonun onayına sunulacak.

Önergenin kabul edilmesi için Avam Kamarası’nda üçte iki çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Erken seçim kararında belirleyici olacak faktör ana muhalefetteki İşçi Partisi‘nin tavrı. İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn anlaşmasız Brexit seçeneğinin rafa kaldırılması koşulu ile erken seçime destek verebileceğini açıklamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.