İklim KriziManşet

Avrupa Birliği Adil Geçiş Fonu’nu onayladı

0
Adil Geçiş Fonu
Fotoğraf: Shutterstock

Avrupa Birliği yetkilileri savunmasız toplulukları, kirletici sektörleri dönüştürmenin ekonomik etkisinden koruyarak fosil yakıtlardan kurtarmaya yardımcı olacak 17.5 milyar Euro değerindeki Adil Geçiş Fonu’nu onayladı.

Bu fon, bloğun 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna geçme planı için önemli bir adım olarak görülüyor. Ülkelerin fosil yakıt endüstrisinden düşük karbonlu endüstriye geçişi için katkı sağlamayı amaçlıyor.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Vivian Loonela, “Adil Geçiş Fonu’nun desteği olmasaydı, tetiklenen sosyal ve ekonomik maliyetler gerçekten de yetkili makamları gerekli geçiş adımlarını atma konusunda caydırabilirdi” dedi.

Polonya fonun en büyük yararlanıcısı

Avrupa’nın en büyük kömür üreticisi olan Polonya, fonun da en büyük yararlanıcı su olacak. Onu kömür madenciliği bölgelerine ev sahipliği yapan Almanya ve Romanya izleyecek.

Polonya Fonlar ve Bölgesel Politika Bakan Yardımcısı Małgorzata Jarosinska-Jedynak, fonun “geçişin etkisini yalnızca kısmen hafifleteceğini söyledi. Açıklamasında “İhtiyaçlarımız okyanusunda bir damla olarak kalacak” ifadelerini kullandı.

Adil Geçiş Fonunun en büyük yararlanıcısı Polonya olacak. Fotoğraf: Shutterstock

Kömür sektöründe çalışanların yarısı Polonya’da

Avrupa ülkelerinde kömür sektöründe çalışan yaklaşık 230 bin kişinin yarısından fazlasını Polonya istihdam editör. AB, 2030’a kadar bloğun 160 bin kömür işini kaybedebileceğini tahmin ediyor. Ancak aynı zamanda temiz enerji yatırımlarıyla 300 binden fazla iş imkanı doğabilir.

Danışmanlık şirketi McKinsey‘e göre, AB’nin iklim hedeflerine ulaşmak için, Polonya’nın elektrikli araçları ile bina ve enerji altyapısını iyileştirmeyi hedefleyen yıllık yatırımları ortalama 13 milyar Euro artırması gerekecek.

3,5 milyar Euro alacak

Polonya’nın fondaki payı ise yaklaşık olarak 3,5 milyar Euro. Ancak AB tarafından verilen bütçe ve 750 milyar Euro değerindeki Covid-19 fonunun içerisinde de iklim eylemleri için harcanacak kotalar bulunuyor.

Romanya, ise Adil Geçiş Fonu’ndaki payını aralarında doğudaki çelik üretim bölgesi Galati ve kömür madenlerinden oluşan Gorj’un da dahil olduğu toplamda altı bölgede harcamayı planlıyor.

Nükleeri kapsamıyor

Romanyalı bir yetkili yaptığı açıklamada “Adil Dönüşüm Fonu olmasa bu bölgeler enerji arzı ve talebindeki yapısal değişiklikler için gerekli yatırımlar kendi başlarına yapamazlar” dedi.

Ülkelerin fon parasını temiz enerji, işçileri yeniden eğitme ve iş arayanlara yardım gibi alanlarda kullanması mümkün. Fonlar fosil yakıtları ve nükleer enerjiyi ise desteklemiyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.