Avrupa‘nın 17 ülkesinde geçen yıl nehirlerde bulunan 239 su bariyeri, baraj ve bent kaldırıldı.
Yedi çevre örgütünün oluşturduğu bir koalisyon olan Dam Removel Europe (Avrupa-Barajların Kaldırılması Hareketi) kıtadaki tehdit altındaki türlerin korunması ve yeniden sayılarının artması için kilit önemde gösterdikleri çabayı, memnuniyetle karşıladığını açıkladı
Ancak kıtanın su yollarını halen 150 bin engel tıkıyor.
Şu anda, kıtanın su yollarında bir milyondan fazla engel bulunuyor. Bu nehirlerin her kilometresi için kabaca 0,7 bariyer anlamına geliyor. Örgüte göre, bunların en az 150.000’inin hem kendileri, hem de bunlarda kullanılan teknolojiler artık eskimiş durumda.
Göçmen tatlı su balıkları son 50 yılda yüzde 93 azaldı
En çok barajı hangi ülke kaldırdı?
İspanya, 13 metre yüksekliğindeki bir baraj da dahil olmak üzere 2021’de nehirler üzerindeki 108 su engelini kaldırdı. Portekiz, Karadağ ve Slovakya’da da geçen yıl ilk barajlar yıkıldı.
Finlandiya‘da da Hiitolanjoki Nehri üzerindeki üç barajdan ilki olan, işleyen bir hidroelektrik barajı söküldü. Kalan iki baraj da planlandığı gibi önümüzdeki birkaç yıl içinde kaldırıldığında, somon balıklarının yumurtlama alanlarına geri dönmesi umuluyor.
Konuyla ilgili hazırlanan raporlarda, “Barajın kaldırılmasının sonuçları, 2021 sonbaharında balık yumurtlama yuvaları gözlemlendiğinden zaten görülüyor” deniliyor.
Türkiye’de durum
Türkiye‘de ise kuraklık koşullarına rağmen nehir setlerinin kaldırılması bir yana her geçen gün inşa edilen HES’ler, barajlar ve setlerle tam tersi bir politika izleniyor,
İşletme halinde 861 adet baraj bulunan ülkede, yüzlerce yeni baraj ve HES projesinin yapımı halen devam ediyor, yenileri planlanıyor. Buna ek olarak 2023’e kadar da var olanlara ek olarak 150 yeraltı barajı daha yapılması öngörülüyor.