DünyaEkolojiManşet

Avrupa Adalet Mahkemesi: Birleşik Krallık NO2 sınır değerlerini ihlal ediyor

0
Fotoğraf: Shutterstock

Avrupa Birliği’nin (AB) en üst düzey mahkemesi Birleşik Krallık’ın aralarında Londra, Glasgow ve Manchester’ın da bulunduğu 16 bölgede 2010 ile 2017 yılları arasında AB nitrojen dioksit sınırlarını ‘sistematik ve ısrarlı bir şekilde’ ihlal ettiğini açıkladı.

Birleşik Krallık geçtiğimiz yılın sonunda AB’den ayrıldı. Dolayısıyla Avrupa Adalet Mahkemesi’nin (ECJ) de kapsamı dışında kaldı. Ancak henüz AB üyesi iken başlatılan herhangi bir davda mahkemenin kararlarını uygulayacağını belirtmişti.

Bu karar, Brexit’in gerçekleşmesinden sonra Birleşik Krallık aleyhinde verilen ilk karar oldu.

‘Saatlik sınırlar da ihlal edildi’

Mahkeme, Londra’nın NO2 için saatlik sınırları da ihlal ettiğini ve İngiltere’nin kirlilik sınırlarının ihlallerini olabildiğince kısa tutmak için önlemler almadığını söyledi.

Buna ek olarak mahkeme, Londra’nın nitrojen dioksit için saatlik sınırları da ihlal ettiğini ve Birleşik Krallık’ın kirlilik sınırlarını olabildiğince kısa tutmak için önlem almadığına hükmetti.

Kararda ülkeye nitrojen dioksit kirliliğini AB sınırlarının altına düşürme talimatı verildi. Aksi taktirde mali cezalar için yasal işlem başlatılacak.

Fotoğraf: Shutterstock

Temel sebebi ulaşım

Birleşik Krallık Çevre Bakanlığı’ndan bir sözcü Reuters’a verdiği demeçte ECJ kararını değerlendirdiklerini söyledi. Sözcü açıklamasında “Ulusal düzeyde hava kilriliği 2010’dan beri önemli ölçüde azaldı. Şimdi AB dışındayız ama 5,30 milyar dolarlık hava kalitesi planımızı sunmaya devam ediyoruz” dedi.

Nitrojen dioksit emisyonlarının temel kaynağı ulaşım. Yani kentsel alanlar bu kirlilikten daha fazla etkileniyor. Hava kirliliğine maruz kalmak diyabet, akciğer hastalığı ve kansere yol açabiliyor.

Kirliliği azaltmak ve iklim hedeflerini karşılamak amacıyla Birleşik Krallık, 2030’dan itibaren yeni benzinli ve dizel otomobil ve kamyonet satışını yasaklamayı taahhüt etti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.