İklim KriziManşetTürkiye

Atina ve İstanbul’u ‘serinletmek’ için yönetişim stratejileri makalesi yayımlandı

0

Yeşil Düşünce Derneği tarafından Umudun Yeri Şehirler Projesi kapsamında farklı şehirlerdeki iyi modellerin örnek alınarak hazırlandığı “Şehirleri Serinletmek için Yönetişim Stratejileri: Atina ve İstanbul Örnekleri” yayımlandı.

Begüm Aydın ve Cem İskender Aydın tarafından yazılan makalenin tanıtım ve paydaş toplantısı 2 Mart tarihinde saat 15.00-17.30’da yapılacak.

Etkinliğe buradan kayıt olabilirsiniz.

Makalenin içeriği

Makalede, iklim değişikliğine uyum sürecinde şehirlerin küresel ortalama sıcaklığın artışıyla giderek daha sık yaşanması muhtemel olan sıcak dalgalarına uyum sağlayabilmeleri için, neye ihtiyaç duyduklarına ve kapasitelerinin ne durumda olduğunun anlaşılmasına odaklanılıyor. 

Atina Dirençlilik Stratejisi

Yunanistan‘ın başkenti Atina‘da artan sıcak dalgalarına karşı vatandaşların şehri serinletme çalışmalarına değinilen çalışmada, 2017 yılında çeşitli aktörlerin katılımıyla hazırlanan Atina Dirençlilik Stratejisi’nden de bahsediliyor. Dirençlilik Stratejisi; açık şehir, yeşil şehir, proaktif şehir ve yaşayan şehir ayaklarından oluşuyor:

#CoolAthens kampanyası Dirençlilik Stratejisi’nde İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı’nın bir parçası olarak, doğal sistemlerin kentsel dokuya uyumlu hale getirilmesi ve yeşil bir şehir yaratılması amacı ile yer almakta.

Atina İklim Değişikliği Uyum ve Azaltım Eylem Planı C404 Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu ve 100RC arasında örneği olmayan bir işbirliği sonucu üretilmiştir. Halk sağlığını koruma amacıyla, belediye (ilgili bölümleri ve DSB) yüksek sıcaklıklara bağlı sağlık risklerinin azaltılmasına ve halk sağlığının korunmasına katkıda bulunacak bilgi ve hizmetleri erişilebilir kılmakla sorumludur. ‘Serin merkezler’ ağını
genişletmek, halka açık içme suyu çeşmeleri yerleştirmek, trafik için düzenleyici önlemler almak halk sağlığını korumak için gerekli eylemlerdir. “

İstanbul için öneriler

Makalede Atina’nın Dirençlilik Strateji raporundan faydalanarak, İstanbul için etkili serinleme politikaları önerileri de bulunuyor. Kentte yeşil altyapı yatırımları ve inşa edilmiş çevrelerle ilgili tavsiyeler ise şöyle: 

  • Parklar ve diğer yeşil alanlar sıcak dalgaları süresince barınılabilecek şekilde düzenlenmeli ve hatalı budama yoluyla gölgelikler azaltılmamalıdır.
  • Parkların ve diğer yeşil alanların peyzaj mimarisinde daha az su isteyen bitkiler kullanılmalıdır ve sulama daha az nem yaratacak saatlerde yapılmalıdır.
  • Pazar alanları, çarşılar ve sokaklardaki diğer açık alanlar gölge ve serin geçiş alanları yaratacak şekilde az su isteyen (sarmaşık ve çalı gibi) endemik bitkiler kullanılarak kapatılmalıdır.
  • Dikey bahçe uygulamalarının soğutma etkisi olabilir. Bu yüzden düşük maliyetli olması ve az su isteyen endemik bitki türleri kullanılması şartıyla uygun yerlerde kentsel ısı adalarının etkisini azaltmak amacıyla kullanılmalıdır.
  • Su tasarrufuna ek olarak, yüksek sıcaklıklar sırasında yaşanabilecek su kıtlığını önlemek amacıyla yağmur hasadı yöntemleri geliştirilebilir.
  • Metrobüs durakları ve büyük meydanlardaki diğer büyük duraklar sıcak havalarda yayaların termal rahatlığını sağlayacak şekilde yeniden tasarlanmalıdır.
  • İklimlendirme aygıtlarıyla donatılmış, devamlı görev yapan sağlık personellerinin ve diğer tesislerin (su, tuvalet ve eğlence hizmetleri gibi) yer aldığı serin barınma merkezleri kurulmalıdır. Büyük kamu binalarının zemin ve bodrum katları bu amaçla kullanılabilir.
  • Kamu binalarının dış yüzeylerinde yansıtıcı renkler ve düşük yansıtabilirlik derecesine sahip yüzey kaplama malzemeleri kullanılmalıdır.

Makalenin tamamına buradan erişebilirsiniz.

Etkinliğin detayları

Makalenin tanıtım toplantısında; Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü ve Sorumlu makale yazarı Begüm Aydın, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü ve makale yazarı Cem İskender Aydın, İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı ve İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin konuşmacı olarak yer alacak.

Etkinliğin programı ise şöyle:

  • 15.00-15.30 Makalenin tanıtımı
  • 15.30-15.50 Makaleye dair soru ve yorumlar
  • 15.50-16.00 Kentlerde sıcak dalgaları: Yerel yönetimler için politika önerileri
  • 16.00-16.30 Serbest tartışma (kent aktörleri, belediye temsilcilerinin katılımı ile)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.