Dünya

Ateş Irak’a da sıçradı

0

Irak’ta “Öfke Günü” ilan edilen bugün, başta Bağdat, Musul ve Basra şehirlerinde yüzlerce kişinin katılımıyla protesto gösterilerine sahne oluyor.

Bağdat’ın merkezindeki Tahrir Meydanı’nda yüzlerce kişi işsizlik, yolsuzluk ve hükümetin yetersiz hizmetlerini hedef alan bir gösteri için toplandılar.

Merkezdeki barışcıl gösteriler Bağdat’ın dışında şiddet olaylarına sahne oldu, en az 5 kişi hayatını kaybetti.

Musul’daki gösterilerde ise 3 kişinin öldüğü 15 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Ülkenin kuzeyindeki bir diğer şehir olan Hawija’da ise iki kişi yaşamını kaybederken 22 kişi yaraldı.

Basra şehrindeki gösteriye yaklaşık 4000 kişi katılırken, kalabalık belediye binasının önünde toplanıp, baianın istifasını talep etti.

Bağdat’ta sıkı güvenlik önlemleri

Başkent Bağdat’ta gösterilerin düzenlendiği şehir merkezine ve Tahrir Meydanı’na araçla girişler yasaklandı.

Meydanı sıkı güvenlik şeridi altına alan güvenlik kuvvetleriyle göstericiler arasında zaman zaman taşlı, sopalı çatışmalar yaşandı.

Başkentte gözlemleren sıkı güvenlik önelmleri, Başbakan Nuri El Maliki’nin dğn yaptığı “gösteriler El Kaide ve Saddam taraftarlarının işi” açıklamasından sonra geldi.

Irak’taki protesto gösterileri Arap ülkelerinde yaşanmakta olan hareketliliklerden ilham almış olsa da, Irak’ta iktidarın devrilmesin hedeflemiyor, belli sosyal talepler dile getiriliyor.

Öne çıkan talepler milletvekili maaşlarının düşmesi, istihdam yaratılması, devlet hizmetlerinin iyileştirilmesi ve hükümetin görevlerini yerine getirmesi.

Daha küçük çapta protesto gösterileri geçtiğimiz haftalarda Feluce ve Kerkük şehirlerinde düzenlenmişti. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.