Hayvan HaklarıManşet

‘Atalarımızdan kalan arıcılık yöntem ve uygulamaları tarihe karışmak üzere’

0

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin, AB Erasmus + Programı kapsamında gerçekleştirdiği “Arıları Yaşatalım” projesi için Karadeniz Bölgesi’nde yaptığı araştırma gezisinden bal üreticiliği ve arıcılık ile ilgili çarpıcı sonuçlar çıktı.Buğday Derneği araştırma gezisi sonrası yayınladığı bildiride, “Atalarımızdan kalan arıcılık yöntemleri ve uygulamaları tarihe karışmak üzere” bilgisini de paylaştı.

Karadeniz bölgesinde, Kabaca Köyü (Murgul/Artvin), Esenkıyı (Hopa/Artvin), Dereüstü Köyü (Kemalpaşa/Artvin) ve Kamilet Vadisi’nde gerçekleşen ziyaretlerde, bölgede çoğunlukla fenni (modern) kovanlara geçilmiş olduğu, az da olsa ağaç ve kayalara monte edilmiş kara kovan bulunduğu tespit edilirken bu az sayıdaki geleneksel kovanların bal yapımı yerine, oğul zamanı kılavuz takibi ve oğul yakalamak için kullanıldığı da öğrenildi.

Yeni neslin arıcılıkla çok ilgilenmediği bölgedeki arıcılık yöntemleri ve arıcılığa dair bilgilerin ise aile üzerinden aktarıldığı kaydedilirken, bölgedeki arıcıların yaşadıkları en önemli sorunlar olarakta varroa paraziti ve Amerikan yavru çürüklüğü hastalıkları tespit edildi.

Kendir yasağı çözüm yollarını da tıkıyor

Arıcıların en önemli sorunu varrao’nın kesin çözüm kaynağı kendir bitkisinin yetiştiriciliğinin yasaklanması ise bir başka sorun olarak ön plana çıkıyor. Kendir sadece varroa hastalığına karşı değil, ona benzer virütik ve bakteriyel hastalıklara karşı da kullanılan bir bitki; hem kovanların etrafına ekiliyor, hem de dumanı kovana verilerek arılar dezenfekte ediliyor ve arıların direnci yükseltiliyor.

Karadeniz bölgesindeki arıcıların tamamı diğer bölgelerdeki uygulamaların aksine balları balın hepsini almak yerine arıların payını onlara bırakıyorlar. Böylece arılar doğal yöntemlerle, kendi ürettikleri balla besleniyorlar. Az da olsa, yetmediği durumlarda ise besleme de yapılıyor.

Buğday Derneği, proje kapsamındaki Karadeniz ziyareti ardından kendi çıktılarını ise şu şekilde belirtiyor;

“Arıları bal üreten işçiler olarak görmek yerine, arı odaklı, arılara ve çevreye zarar vermeyen geleneksel ve ekolojik arıcılık yöntemlerini yaşatmalı ve yaygınlaştırmalıyız. Arıları Yaşatalım projemizin en önemli hedeflerinden biri ülkemizdeki arı dostu, geleneksel ve ekolojik arıcılığa dair bilgi eksikliğini ortadan kaldırmak. Türkiye içinde ve yurt dışında yapmış olduğumuz gezi/araştırmaların neticesinde bu bilgi eksikliğini ortadan kaldıracak kapsamlı bir web sitesi ve eğitim programı hazırlığı içerisindeyiz. Eğitim videoya çekilerek daha sonra online olarak web sitesinden paylaşılacak. ”

Bornova’da Uluslararası Ekolojik Arıcılık Konferansı

Buğday Derneği, “Arıları Yaşatalım” projesi ortakları ile Uluslararası Ekolojik Arıcılık Konferansı da düzenleyecek. Konferans, 9 Aralık’ta Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Konferansta, Türkiye’de ilk defa arı odaklı, arılar ve ekosistem için bütüncül arıcılık ve ekolojik arıcılığın temelleri tartışılacak, Türkiye ve dünyadan ilham veren örnekler aktarılacak.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.