DünyaManşet

Asya sele kapıldı

0
epa07712357 Members of armed police force rescue people from flooded houses following torrential rains in Kathmandu, Nepal, 12 July 2019. Meteorologists warned of heavy monsoon rains in Nepal that put several parts of the country at risk of floods and landslides. EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Nepal’de muson yağmurlarının yol açtığı seldeölenlerin sayısı 50’ye yükseldi. Hindistan da selle boğuşuyor. Çin’de selden etkilenenlerin sayısı 20 milyona dayandı

Nepal’de etkili olan muson yağmurlarının yol açtığı sel felaketinde ölü sayısı 50’ye yükseldi.

Ülkede perşembe gününden bu yana devam eden şiddetli yağışların yol açtığı sel, felaket boyutuna geldi. Polis tarafından yapılan açıklamada, sel ve toprak kayması nedeniyle 18’i çocuk olmak üzere 50 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada 24 kişinin kayıp olduğu, 20 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

Sürekli yağış, nehirlerdeki su seviyesinin de yükselmesine neden oldu. Arama kurtarma çalışmaları için ülke genelinde toplam 27 bin 380 personel görevlendirildi. Meteoroloji uzmanlarının açıklamasında, muson yağmurlarının üç gün daha süreceği bildirildi. Nepal Hidroloji ve Meteoroloji Servisi de halka ülkenin güneyinde nehirlerin bulunduğu bölgede halen su taşkınları yaşanabileceği uyarısında bulunarak, gerekirse daha yüksek bölgelere çıkılmasını önerdi.

Seller Hindistan’da da etkili

Diğer yandan, Hindistan’ın kuzeydoğusunda da etkili olan yağmurların yol açtığı sel ve toprak kaymalarında 10’dan fazla can kaybı yaşandı. Assam Eyaleti Afet Müdahale Müdürlüğü, eyaletin 33 bölgesinden 21’inde şiddetli yağışların 900 bin kişiyi evlerinden ettiğini, binlerce kişinin kamplara sevk edildiğini açıkladı. Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Meghalaya, Sikkim ve Mizoram eyaletlerinde de yağışlar 400 evin yıkılmasına neden oldu.

Bölgenin doğal yağmur rejiminde yer alan muson yağmurları bu yıl özellikle Hindistan’da gecikti. Bu nedenle de hem bu ülkede hem de bölgede kuraklık ve susuzluk yaşandı. Büyük Okyanus’taki hava akımının tersine dönmesiyle oluşan hava-atmosfer olayı El Nino ve küresel ısınmanın dünya genelinde yaşanan kuraklıklar ile fırtınaların  daha ağır ve daha sık görülmesine neden olduğuna dikkat çekiliyor.

Çin’de selden etkilenenlerin sayısı 20 milyona dayandı

Çin Acil Durum Yönetimi Bakanlığı, bu yaz şiddetli yağışlardan dolayı meydana gelen sellerden 19 milyon 910 bin kişinin etkilendiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, sel sezonu olarak tabir edilen geçen ay başından bugüne kadar ülkenin Cıciang, Fucien, Ciangşi, Hunan, Guangdong, Guicou eyaletleri ve Guangşi Cuang Özerk Bölgesi’nde meydana gelen seller ve etkileri hakkında bilgi verildi.
Açıklamada, söz konusu eyaletlerde 19 milyon 910 bin kişinin sellerden etkilendiği bildirilirken, 1,3 milyon kişinin güvenli yerlere tahliye edildiği, 582 bin kişinin de acil yardıma muhtaç durumda olduğu belirtildi.
Sel sezonunda 53,4 milyar yüenlik (yaklaşık 7,7 milyar dolar) maddi kayıp yaşandığı ifade edilen açıklamada, 34 bin evin çöktüğü ve 1,76 milyon hektarlık tarım alanının zarar gördüğü kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, ilgili birimlerle selden etkilenen bölgelere daha fazla kurtarma ekibi ve yardım sevk edileceği vurgulanırken, gelecek hafta boyunca söz konusu bölgelerde sağanak yağmurların devam edebileceği uyarısında bulunuldu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.