Dünya

Asya’nın en büyük kömür rezervi keşfedildi

0

Çin‘in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi‘nde, Asya’nın en büyük kömür rezervi keşfedildi. Bölgenin kuzeyindeki Sha’er Gölü havzasında 89,2 milyar ton kömür rezervi tespit edildi.

Sincan-Uygur Özerk Bölgesi’nin kuzeybatısındaki Sha’er Gölü’nde bulunan rezervin toplam 89,2 milyar ton büyüklüğünde olduğu açıklandı. Sha’er Gölü Kömür Yatakları Çıkarma Merkezi müdür yardımcısı Wei Chung, “Bu olağanüstü büyüklükteki yatakların kullanımı için merkezi idareye bir plan sunduk. Bu plan onaylandığında kömürü çıkarmaya resmi olarak başlayacağız.” dedi.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde 2 trilyon ton civarında kömür rezervi olduğu tahmin edilirken, bu miktar ülkedeki toplam rezervlerin yüzde 40’ına tekabül ediyor.

Dünyanın en büyük kömür tüketicisi olan ve enerji ihtiyacının yüzde 70’ini kömürden karşılayan Çin, geçen yıl 3 milyar tondan fazla kömür üretimi gerçekleştirmişti. Kömür kullanımı, iklim değişikliğinin en büyük tetikleyicilerinden.

Salt bu kömür rezervinin yakılarak kullanılması atmosfere 255 milyar ton karbon dioksit salacak. Bu da sanayi devrimi öncsi 280 ppm (milyon başına parçacık miktarı) civarında olmasına rağmen bugün 390 ppm sınırını geçmiş olan atmosferdeki karbon dioksit miktarını tek başına 32 ppm civarında yükseltebilecek.

Uzmanlar, iklim değişikliğinin “dünyanın sonunu getirmemesi için” an itibariyle 390 ppm’ye çıkmış ve hızla yükselmekte olan atmosferdeki karbon miktarının çok acil olarak 350’ye çekilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

(Yeşil Gazete, China.org.cn)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.