Dünyaİklim KriziManşet

Aşırı yağış sebebiyle Seul’de yedi kişi hayatını kaybetti

0
Fotoğraf: Kim Hong-Ji / Reuters

Güney Kore‘nin başkenti Seul‘de iki gündür etkili olan sağanak yağmurun yolları ve metroları kapatması ve kaymalara neden olması sebebiyle bir gecede en az yedi kişi hayatını kaybetti.

Dokuz kişi yaralanırken, altı kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Merkez, kriz alarmını en yüksek seviyeye çıkardı ve bazı kuruluşlardan çalışma saatlerini yeniden düzenlemesi istendi.

Kore Meteoroloji İdaresi’ne (KMA) göre, on yıllardır görülen en büyük yağış ile Seul’ün güney kesiminin Pazartesi günü geç saatlerde saatte 100 milimetreden fazla yağmur aldı. Pazartesi gece yarısından bu yana biriken yağış dün sabahtan itibaren 420 mm’ye ulaştı.

Yoğun nüfuslu Gangnam semtinde, bazı binalar ve dükkanları su bastı, elektirkler kesildi. Arabalar, otobüsler ve metro istasyonları sular altında kaldı.

Reuters’a konuşan semt sakini Lee Dongha, geceyi şöyle anlattı:

“Gangnam istasyonu yakınlarındaydım. 30 saniyede bir gök gürültüsü ve şimşek çakıyordu. Birdenbire otobüsler, metro istasyonları ve sokaklar sular altında kaldı. Mahsur kalmamak için çabucak bir konaklama rezervasyonu yapmaya karar verdim.”

Fotoğraf: Kim Hong-Ji / Reuters

Ülkenin orta kesimi için şiddetli yağışların bugün de devam etmesi bekleniyor.

KMA, başkent ve 26 milyonluk metropol çevresi ile Gangwon ve Chungcheong Eyaleti’nin bazı bölgeleri için şiddetli yağmur uyarıları yayınladı.

Bir KMA yetkilisi Reuters’e verdiği demeçte, Güney Kore’de yaz aylarında sık sık şiddetli yağmurlar yaşandığını ancak “bu keskin artış ve giderek sıklaşan sağanakların büyük iklim değişikliği eğilimi olmadan açıklanamayacağını söyledi:“Bu fenomen, iklim değişikliğinin yazı uzatması nedeniyle de  daha sık meydana geliyor.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.