İklim KriziManşet

Aşırı sıcak ve soğuklar her yıl 5 milyon insanın ölmesine yol açıyor

0
Fotoğraf: AA

Son 20 yılın mercek altına alındığı bir araştırma, aşırı sıcak veya soğuk koşullar nedeniyle her yıl dünya çapında 5 milyondan fazla insanın öldüğünü ve ısıya bağlı ölümlerin arttığını buldu.

Dünya çapında düzinelerce bilim insanının katıldığı çalışma, her yıl küresel ölümlerin yüzde 9,4’ünün sıcak veya soğuğa maruz kalmayla ilişkili olduğunu, yani 100 bin kişide 74 ölüme eşdeğer olduğunu buldu.

Sıcağa bağlı ölümler artacak

Araştırmada daha iyi konut yalıtımı ve daha fazla güneş enerjili soğutma için çağrıların yanı sıra iklim değişikliğinin gelecekte sıcaklığa bağlı ölümleri artıracağına dair uyarılar da bulunuyor.

İklim Haber’in aktardığına göre araştırmacılar, 2000 ile 2019 yılları arasında 43 ülkedeki 750 bölgeden ölüm ve hava durumu verilerini analiz ettiler ve bu bölgelerdeki ortalama günlük sıcaklığın 10 yılda 0.26 derece arttığını buldular.

Çalışma, 20 yıl boyunca soğuk kaynaklı ölümlerin sıcaktan daha fazla olduğunu buldu. Ancak sıcağa bağlı ölümler artarken, soğuğa bağlı ölümler azalıyor.

‘Daha fazla ölüme tanık olacağız’

Araştırmanın önde gelen araştırmacılarından Monash Üniversitesi’nden Prof. Yuming Guo, iklim değişikliği nedeniyle bu eğilimin devam edeceğini ve toplam ölüm oranlarının artabileceğini söyledi.

Guo, “Gelecekte, soğuğa bağlı ölümler azalmaya devam edebilir, ancak ısıya bağlı ölümler artmaya devam edeceğinden, bu bir kırılma noktası olacağı anlamına geliyor. İklim değişikliğini azaltmak için herhangi bir önlem almazsak, daha fazla ölüme tanık olacağız” dedi.

Guo, Avrupa’da halihazırda sıcaklıklarla ilişkili ölüm oranlarında genel bir artış olduğunu söyledi.

Lancet Planetary Health dergisinde yayınlanan çalışma, farklı bölgelerde yaşayan insanlar için farklı optimum sıcaklıkları hesaba kattı.

Kalp krizi ve felç artıyor

Çalışmaya dahil olmayan Queensland Teknoloji Üniversitesi’nden Prof Adrian Barnett, hem aşırı soğuk hem de sıcak koşullarda kalp krizi, kalp durması ve felçlerin arttığını söyledi.

Barnett, “Özellikle risk altındaki insanlar, önceden bir tür kalp ve akciğer rahatsızlığı olanlardır. Sıcak ülkelerde daha az sıcaklık kaynaklı ölüm var, ancak bu muhtemelen değişecek” ifadelerini kullandı.

Barnett, daha iyi konut yalıtımı için ve elektrik kesintilerinde bile işe yarayacak şebekeden bağımsız güneş enerjili soğutma gibi emisyon azaltım stratejilerinin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.