DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Aşı firmaları: Bulaşmayı engelleyebileceğinden emin değiliz

0

Amerikan ilaç firması Pfizer’in CEO’su Albert Bourla, Almanya merkezli BioNTech ile geliştirdikleri Covid-19 aşısının, insanların korona virüsünü başkalarına bulaştırmasını engelleyip engellemediğinin ‘belirsiz’ olduğunu söyledi. Konunun incelenmesi gerektiğini aktaran Bourla, “Elimizdeki verilerle bundan kesin emin olamayız” dedi.

NBC kanalındaki Dateline programında konuşan Bourla, “Aşı yaptırıp korunmama rağmen yine de [virüsü] başkalarına bulaştırabilir miyim” sorusunu, “Bunun incelenmesi gereken bir şey olduğunu düşünüyorum” diyerek yanıtladı.

Moderna da uyarmıştı

Duvar’ın aktardığına göre, geçen gün Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna‘dan da benzer bir uyarı yapılmıştı.  Firmanın Medikal Direktörü Tal Zaks, aşıyı olan kişilerin kendileri korunsa bile virüsü taşıyabileceğini ve başkalarına bulaştırmaya devam edebileceğini açıklamış, bu konuda bilimsel araştırmaların henüz yapılmadığını aktarmıştı. Amerikan haber sitesi Axios‘a konuşan Zaks, kendi geliştirdikleri korona virüsü aşısının etkisine dair araştırmanın, aşı olan kişilerin virüsü yayıp yaymayacağına dair bir ölçüm yapmadığına işaret etmişti.

DSÖ inceliyor

Öte yandan yüzde 95 etkili olduğu belirtilen Pfizer/BioNTech aşısının kullanımını ilk onaylayan ülke Birleşik Krallık oldu. Aşının önümüzdeki haftadan itibaren ülke çapında kullanıma sunulacağı açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) firmanın ‘acil kullanım onayı’ talebi üzerine aşıyı incelemeye aldı. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.