Kategoriler: DünyaManşet

Aşağı Saksonya’da zafer SDP ve Yeşiller’in

Almanya‘nın Aşağı Saksonya eyaletinde yapılan seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) sandıktan birinci çıktı. Beş yıl önceki eyalet meclisi seçimlerine göre 3,5 puan düşüş kaydeden SPD oyların yüzde 33,4’ünü kazandı.

Yeşiller oylarını 5,8 puan artırdı

Geçen yıl yapılan genel seçimlerde büyük başarı gösteren ve koalisyon hükümetinde yer alan Yeşiller Partisi, Aşağı Saksonya’da da oylarını 5,8 puan artırarak oyların yüzde 14,5’ini aldı.

Aşırı sağ oyları da arttı

Federal Hükümet’teki koalisyon partilerinden Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 4,7 oy alabildi ve yüzde 5’lik seçim barajını geçemediği için eyalet parlamentosuna giremedi. Yüzde 2,7 oy alan Sol Parti, eyalet parlamentosunda temsil edilmeyen bir diğer parti oldu. Aşırı sağcı, popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) ise bir önceki seçime göre 4,7 puanlık artış kaydetti ve oyların yüzde 10,9’unu aldı.

Reuters, SPD ve Yeşiller ile ideolojik olarak uyuşmamakla birlikte koalisyonda yer alan FDP’nin seçim sonuçlarını “darbe” olarak nitelendirdiğini ve partisinin ulusal yönetime katılmasını ‘kısmen’ eleştirdiğini yazdı.

FDP lideri ve Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, “Destekçilerimizin çoğu bu koalisyondan kendilerini yabancılaşmış hissediyor” dedi. Aşağı Saksonya’nın başkentindeki Hanover Üniversitesi’nden siyaset bilimci Philipp Koeker ise sonucun Başbakan Scholz’un koalisyonunu federal düzeyde istikrarsızlaştırma potansiyeline sahip olduğunu söyledi: “Şimdi FDP’nin, kendi programına uymayan herhangi bir politikayı destekleme olasılığı önemli ölçüde daha düşük olacak. Bu, koalisyon ortaklarının muhalefet partilerinden destek aramasına bile yol açabilir.”

Oy yüzdelerine göre eyalet meclisinde SPD 57, CDU 47, Yeşiller 24 ve AfD 18 sandalye kazanıyor. Aşağı Saksonya’da Eyalet Başbakanı Stephan Weil‘ın görevini sürdürmesi bekleniyor. 2017’den bu yana SPD-CDU koalisyonuyla yönetilen eyalette Başbakan Weil’ın bu kez Yeşiller ile koalisyon hükümetini kurması bekleniyor.

Eyalet hükümetleri, ulusal parlamentonun üst kanadında ulusal siyaseti etkileyebiliyor. Ayrıca yerel polis ve eğitim gibi önemli sektörler üzerinde de yargı yetkisine sahipler.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete