Manşet

Artvinli köylüler HES katliamını görüntüledi

Yazar:
Yeşil Gazete

Haber: Gençağa Karafazlı

Artvin Yusufeli‘nde Yaylalar (Hevek) ve Demirdöven (Zamman) köylerinin ortak merası olan araziden geçen Hevek Çayı üzerinde yapılmak istenen hidroelektrik santralinin yarattığı doğa katliamı yöre halkı tarafından görüntülendi.

ErariElektromekanik Enerji Sanayii ve Tic. L td. Şirketi’nin ihalesini aldığı santral projesinin vadi yamaçlarında gerçekleştirdiği ağaç katliamı ve dere yatağına boşaltılan hafriyatları görüntüleyen köylüler, dere yatağının da genişletilmeye çalışıldığını kaydetti. 

Şirket altı yıldan beri köylerin tepkileri nedeniyle yapamadığı santral için yaklaşık 25 gün önce iki tabur askerle vadiye giderek çalışmalarına başlamıştı. 

Kestikleri ağaçları ısınmak için kullanıyorlar

Şirket çalışanlarının rahat çalışması için jandarmanın nöbet tuttuğu vadide, muhtarlar da dahil olmak üzere çalışma alanına dışarıdan kimse sokulmuyor. Vatandaşlar çalışanların kestiği yüzlerce ağacı ısınmak için yaktığını belirterek sorumluları göreve çağırdı.  

Altı yılda üç kez çalışmaları engellemeyi başaran köylüler, hukuksuz olduğunu söyledikleri santrale yönelik tepkilerini de sürdürüyor. Artvin İl Genel Meclisi’nden AKP ve MHP oylarıyla imar izni çıktığını hatırlatan vatandaşlar, itiraz süresinin bile beklenmeden jandarmalar eşliğinde çalışmaların sürdürülmesine öfkeli.

Ne olmuştu?

Artvin’in Yusufeli ilçesi Demirdöven Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Damla HES ve Regratörü projesine, yörede yaşayan Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köyleri yıllardır karşı çıkıyor. 

2014 yılında bölgeye gelen ve 2015 yılı Ocak ayında HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin çalışmaları köylülerin direnişi ile karşılaşmıştı. Şantiye alanında toplanan yaklaşık 500 köylü işletme binalarının yapımına engel olmuştu. Şirketin pasa sahası ile ilgili meraların kiralanmasına karşı köy muhtarlıkları tarafından davalar açılırken, pasaların dökümüne Yaylalar köylüleri kamyonları taşlayarak engel olmuşlardı. Köylülerin direnişi sonrası şirket yaz aylarında malzemelerini alarak bölgeyi terk etmişti. Yaylalar Köyü’nün HES’e karşı açtığı dava, yerel mahkemece reddedilmesine karşı Danıştay’a taşındı ve halen sürüyor.

 

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024