ManşetTürkiyeVideo

Artvin’de ‘kaya düşme’ tehlikesi artıyor: Heyelan olaylarında üç kat artış oldu

0

Artvin‘de heyelan kaynaklı kaya düşme vakaları geçen yıla oranla üç kat artarak 21’e yükseldi.

Doğu Karadeniz‘de küresel iklim değişikliğinin etkileri ile görülen ani, lokal ve şiddetli yağışlar, özellikle kara yollarının geçtiği sarp yamaçlarda heyelanlara neden oluyor.

Heyelanla yamaçtan kopan toprak, taş ve irili ufaklı kaya parçaların kara yoluna akması, sürücülere korku dolu anlar yaşatıyor.

DHA’nın haberine göre, AFAD verilerine göre Artvin’de, heyelan kaynaklı kaya düşme vakaları geçen yıla oranla 2024’ün ilk ayında üç kat artıp, 21’e yükseldi.

 

2023’te yedi heyelan

Kaya düşmeleri ve heyelanlara ilişkin Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi‘nden Heyelan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayberk Kaya şunları söyledi:

Son yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak iklimlerde tutarsızlık oluştu. Sular, kaya kütlelerinin içine ve çatlaklara sızarak kaya düşmesine neden oluyor. Yağışların artması ile bu olayların da yoğun şekilde gözlemlenmesi olasıdır. Artvin genelini dikkate alacak olursak; 2023 yılı içerisinde beşi kaya düşmesiyle yedi heyelan olayı gözlemlenmiştir. Yağışların bu şekilde artması durumunda, bu olaylarında yoğun bir şekilde gözlemlenmesi olasıdır.”

Sürücü ve vatandaşları uyaran Kaya, “Vatandaşlarımızı ve sürücülerimizi şu konuda uyarabiliriz. Eğer bir kara yolunda ufak veya büyük çaplı kaya düşmesi olayı gözlemledilerse, hemen ilgili birime ivedilikle haber vermeleri gerekiyor. Bu olayın akabinde daha büyük kaya düşme riskinin olması muhtemeldir” ifadesinde bulundu.

İlgili kurumların, kaya düşmesi olaylarının gözlemlendiği arazilerde önlemler aldığını ifade eden Kaya, ”Genellikle çelik hasırlarla kaplama, askıda kalan ve düşme riski olan blokların profesyonel dağcılar tarafından temizlenmesi ya da hidrolik ekipmanlarla tıraşlanması, püskürtme betonlarla desteklenmesi, kaya cıvataları ile sabitlemesi şeklinde gerekli önlemler alınıyor” dedi.

İklim krizinin heyelana etkisi

Heyelanlar, iklim krizinin etkilerinden biri olarak öne çıkıyor. Artan sıcaklıklar, iklimin dengesini bozarak yağış dengesini değiştiriyor.

İklim değişiklikleri nedeniyle bazı bölgelerde daha fazla yağış, diğer bölgelerde ise kuraklık gibi aşırı hava olaylarına yol açıyor.

Özellikle erozyona neden olan aşırı yağışlar, toprak kaymalarına ve heyelanlara zemin hazırlıyor. Ayrıca artan sıcaklıklar buzulların erimesine neden olarak dağlık bölgelerdeki heyelan riskini artırıyor. Buzulların erimesi, yamaçlarda daha fazla su birikimine neden olarak, toprak kaymalarına ve heyelanlara sebep oluyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.