Hayvan HaklarıManşetYerel

Artvin’de baraj suları altında kalacak bölgede yaşayan hayvanlar için destek çağrısı

0

Artvin merkezli Hayvanları Doğayı İnsanları Koruma ve Yaşatma Derneği-HAYDİKO, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin aktif olmasıyla beraber sular altında kalacak olan bölgede sayıları yaklaşık bin civarı olan, sokakta yaşayan hayvanları yeni ilçe merkezi ve çevresine taşımak üzere çalışmalarına başladı.

Çoruh Nehri üzerine yapılan Yusufeli Barajı su tutmaya hazırlanıyor. Baraj, 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise ‘çift eğrilikli ince kemer baraj tipi’ kategorisinde üçüncü en yüksek barajı olacak. Baraj, yakında su tutmaya başlayacak.

Yusufeli Barajı ve HES Projesi dolayısıyla su altında kalacak ilçe merkezi ve çevre köylerin yeni yerleşim yerine taşınma hazırlıkları da sona gelmek üzere. İlçe merkezi, çevre köyler, işleri biten şantiyelerin içinde ve çevresinde yaşayan hayvanların yeni ilçe merkezi ve çevresine taşınmasıyla ilgili HAYDİKO harekete geçti.

Başta belediye, valilik, Artvin DKMP ve DSİ bölge müdürlüğü olmak üzere birçok kamu kurumuyla işbirliği halinde sayıları bin civarı olan hayvanların   yeni ilçe merkezi ve çevresinde oluşturulacak barınma alanları ile düzenli beslemeleri, kısırlaştırılmaları ve aşılanmaları için çalışmalar yapan HAYDİKO Artvin, aynı zamanda yaklaşık bir buçuk senedir Sarp Sınır Kapısı yakınlarında Hopa otobanına terk edilen 60 civarı ata bakıyor.

Kampanya açıldı

HAYDİKO Artvin Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Yılmaz konu ile ilgili şunları söyledi:

“Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin aktif olmasıyla beraber sular altında kalacak olan bölgede sayılarının yaklaşık bin civarında olduğunu öngördüğümüz sahipsiz kedi ve köpeklerimizi yeni ilçe merkezi ve çevresinde beslenebilecekleri barınma alanları oluşturarak taşımaya çalışıyoruz.

Bölgenin aynı zamanda yaban hayatı koruma sahalarına olan yakınlığından dolayı dikkatli olmamız gerekiyor. Bu noktada popülasyonun daha fazla artmasını engelleyebilmek amacıyla 5199 saylı kanun gereği Yusufeli ve çevresinde yoğun kısırlaştırma ve aşılama yapmak en büyük arzumuz. ”

Yılmaz bağışçılardan destek beklediklerini belirtti.

İhtiyaç listesi ve bağışlarınız için derneğin sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Instagram: @haydikoartvinofficial
Twitter: @haydikoa

Apar topar taşınma

Bölge halkı ise ilçe merkezi ile köyleri sular altında bırakacak olan baraj için geçen eylül ayında başlatılan yer değiştirmelere karşı tepkili.  Taşınmanın eksiklerle başladığını ve şov amaçlı olduğunu savunan vatandaşlar, “Yusufeli’nde tarihi yok ettiler, tarihin yok edilişine tanıklık eden insanları da yok saydılar. Ama ‘Biz böyle büyük bir proje yaptık, kurumları taşıyoruz’ diye şov yapıyorlar. En az bin tane hane nereye çıkacağı konusunda bir bilgi sahibi değil, taşınma bir yıl ertelenmeli” dedi.

Türkiye sınırlarında 410 kilometrelik uzunluğa sahip, Kuzeydoğu Anadolu’nun en büyük nehirlerinden Çoruh’un üzerine projelendirilen Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı’nın (HES) temeli 26 Şubat 2013’te atıldı. 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek barajı olan barajın gövde inşaatı tamamlandı. Baraj yüzünden ilçe merkezi ile köylerde yaklaşık 5 bin konut, 270 iş yeri ve 9 bin 430 dönüm tarım arazisi, sular altında kalacak. Yeni yerleşim yerinde; aralarında hükümet konağı, emniyet, jandarma, adliye ve okulların da yer aldığı kamu binalarının tamamlanmasıyla taşınma süreci eylül başında başlatıldı.

BirGün’e konuşan CHP Yusufeli İlçe Başkanı Avukat Barış Demirci, baraj inşaatının sürdüğünü anımsatarak  “Kamu kurumlarını bir günde taşıdılar, yangında mal kaçırır gibi. Tüm kurumları yeni yerleşim yerine götürdüler, aşağıda dolmuş bile kalmadı, insanlar nasıl bir yerden bir yere gidecek?” demişti.

Amaçlarının baraja su tutmak ve enerji üretimine geçiş yapmak olduğunu anlatan Demirci şöyle konuşmuştu: “Yeni yerleşim yeri bitmeden bunların yapılması maalesef bizi mağdur ediyor. 3 bin 300 konut yapıldı. Bu konutların hak sahipleri 2014 yılındaki ikametgâh ve aile olma esasına göre belirlendi ve ondan sonra aile olan bin tane genç ailemize hak sahipliği verilmedi. Baraj bitiyor, taşınacağız deniyor ama bu insanların çıkacakları bir evleri yok. Kiraya çıkın diye baskı yapıyorlar, kiralar da çok yüksek. Kamu binalarının inşaat teslimi şov amaçlı. ”

You may also like

Comments

Comments are closed.