KitapManşet

Son dönemin yeşil kitapları (4)

0

Ekolojik Yaşam Rehberi

Yıldan yıla birikerek artan çevre sorunları, gezegenimizde telafisi çok zor hasarlar oluşturuyor.

Bu çevre sorunlarına sebep olan faktörleri azaltmak ancak evimizden başlayarak mümkün. Ekolojik yaşam rehberi evden başlayan yaşam alışkanlıklarımızı ele alıyor ve yeniden yapılandırıyor. Bedenimize, çocuklarımıza ve evcil hayvanlarımıza gözle görünmeyen ancak uzun süreçlerde zararları ortaya çıkan tüketim alışkanlıklarımızın yerine, sağlıklı bir yaşamın rotasını çiziyor.

Selen Özarslan Aktar, daha Fransa’da lise eğitimini alırken ekolojik sorunlara ilgi duymaya başladı. ABD’de sürüdürdüğü üniversite eğitimi sırasında öğrendiklerini hayata geçirmeye başladı. Fransızca ve İngilizce yüzlerce makale ve kitabı tarayarak en doğru bilgiye ulaşmayı hedefledi. Okuduğu – öğrendiği her ayrıntıyı, her bilgi kırıntısını, önce kendisi denedi. Bir kereliğine değil, yazdığı her cümleyi önce kendi alışkanlığı haline getirinceye kadar denedi.

Elbiselerimize, yiyeceklerimize, kabımıza-kacağımıza kadar giren kimyasallar, sağlığımızı ciddi şekilde tehdit ederken, yaşadığımız kenti, ülkeyi ve dünyayı boğucu bir şekilde sarıyor. Çözümler her alanda aciliyet gösteriyor ama önce evimizden, kendi sokak kapımızdan başlamak gerekiyor. Ekolojik yaşam rehberi bu amaçla yazıldı.

Ekolojik Yaşam Rehberi
Selen Özarslan Aktar
Yeni İnsan Yayınevi
2011


Türkiye İklim Atlası

Türkiye’de Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün 1975-2006 yılları arasındaki rasat verileri kullanılarak ve yazarın 40 yılı aşkın arazi gözlemleri dikkate alınarak Türkiye’nin sıcaklık, sıcaklık rejim tipleri, buhar basıncı, bağıl nem, buharlaşma, bulutluluk, sis, yağış, kar yağışları vb. haritaları çizilmiştir. Ayrıca Türkiye’nin yağış rejimi ve iklim tipleri yeniden sınıflandırılmıştır.

Konuların daha iyi anlaşılması bakımından grafik ve diyagramlar çizilmiştir. Küresel iklim değişmelerinin Türkiye üzerindeki olası etkileri konusunda da genel bilgiler verilmiştir. İklimin bitki ve toprak üzerindeki etkilerini göstermek bakımından 42 adet özgün fotoğraf da konulmuştur. Uzun bir çalışma sonucu hazırlanan Türkiye İklim Atlası’nın iklimle ilgilenen halk kesimine, tarım ve ormancılıkla uğraşan teknik elemanlara, öğretmen ve öğrencilere yararlı olacağı kanısını taşımaktayız.

Türkiye İklim Atlası
İbrahim Atalay
İnkılâpYayınevi
2011

Çocuklar İçin Her Yönüyle Çevre

Dünyamızın daha uzun yaşamasına yardım edebilirsiniz!

Giydiğimiz giysilerden yediğimiz yemeklere, bahçemizde yetiştirdiğimiz bitkilerden evimizde beslediğimiz hayvanlara sakladığımız eşyalardan attığımız çöplere kadar her şeyin yaşadığımız dünya üzerinde bir etkisi vardır. Bu nedenle, dünya ve kendimiz konusunda en iyiyi yapmak için en akılcı kararları almak önemlidir. Çocuklar İçin Her Yönüyle Çevre Kitabı ile dünyamızı koruyabilmek amacıyla her gün neler yapabileceğinizi keşfedeceksiniz. Ayrıca, yağmur ormanlarının bizim için neden önemli olduğunu, hayvanların soyunun nasıl tükendiği gibi çevremizle ilgili çevrecilerin anlatacağı bilgileri öğreneceksiniz.

Nasıl “çevreci olacağınızı” öğrenin.

• Geri dönüştürülmüş eşyalara yeni kullanım alanları bulmayı,
• Kendi seranızı oluşturmayı,
• Asit yağmuru yağdırmayı –güvenli olarak tabii!– ve asit yağmurlarının bitkileri nasıl etkilediğini görmeyi,
• Organik olarak yetiştirilmiş besinleri kimyasal maddeler kullanılarak yetiştirilmiş besinlerle karşılaştırmayı,
• Kendi kompostunuzu yapmayı,
• Ağaçların kerestelik olarak kullanıldığı bölgelerin nasıl ormansızlaştığını anlamayı,
• Gürültüye karşı dayanıklılığınızı ölçmeyi öğrenin.

Evinizde ve okulunuzda tek başınıza ya da arkadaşlarınızla birlikte küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Haydi! Hemen şimdi başlayın ki, dünyamız 4,5 milyar yıl daha yaşayabilsin! Hayatta ilginizi çeken ne varsa, her yönüyle bu kitaplarda…

Çocuklar İçin Her Yönüyle Çevre
Sheri Amsel
Arkadaş Yayınları
2012

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.