Kültür-SanatManşet

Arjantinli sosyalist yönetmen Fernando Solanas koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi

0

Arjantili film yönetmeni, senaryo yazarı ve politikacı Fernando Solanas yaşamını yitirdi.  84 yaşındaki Solanas’ın yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle tedavi gördüğü Fransa’nın başkenti Paris’te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği bildirildi.

“Üçüncü Sinema” hareketinin kurucularından olan Solanas, “Kızgın Fırınların Saati”, “Güney”, “Yolculuk” gibi filmlere imza atmış ve  Arjantin’e ilişkin  belgeselleriyle tanınmıştı.

Fernando Solanas hakkıdna

16 Şubat 1936’da Buenos Aires’da doğdu. Tiyatro, müzik ve hukuk eğitimleri alan Solanas, Octavio Getino ile birlikte Grupo Cine Liberaticion (Sinema Özgürlük Grubu) grubu altında çalışmalarını yürüttüler.

Getino ile birlikte 1960’ların devrimci hareketi içinde, anti-emperyalist mücadelede ulusal kültürün bir parçası olarak sinemanın önemli bir rol oynayacağını ifade ederek “Üçüncü Sinemaya Doğru” film hareketinin manifestosunu yazdılar.

Manifestoda, emperyalist güçlerin bilim, sanat ve sinemayı kendi ideolojileri doğrultusunda kullanırken Üçüncü Dünya uluslarının da bunun karşısında “militan” bir bilim, sanat ve sinemayı gerçekleştirmeleri gerektiği belirtiliyordu. Üçüncü Sinema terimi de ilk kez bu manifestoyla kullanılmaya başlandı.

Gerilla film: Kızgın Fırınların Saati

Solanas, Getino ve Sinema Özgürlük Grubu üyeleri 1966’da Kızgın Fırınların Saati (La Hora de los Hornos, 1968) filmini Arjantin’deki faşist askeri darbenin ardından büyük bir gizlilik içinde iki yıl boyunca çekimlerini bir “gerilla savaşı” gibi yürüterek çektiler.

Kolektif bir çalışmanın ürünü olarak doğan film, 4 saat 20 dakika uzunluğunda olup Arjantin’de “Sol Peronistler”in seçimle iktidara geldikleri 1973 yılına kadar da büyük bir gizlilik içinde gösterildi. Birçok uluslararası festivalden ödüller alan film, dünyanın pek çok yerinde gösterildi.

Tangolar (El exilio de Gardel, 1985) Güney (Sur, 1988 / Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü alır), Yolculuk (El viaje, 1992), Bulut (La nube, 1998) ve Yağma Anıları (Memoria del saqueo, 2004), Hiç Kimselerin Onuru (La dignidad de los nadies, 2005), Aşkın Son Mevsimi (La última estación) gibi filmler imza atan Solanas, politika ile de ilgilendi.

You may also like

Comments

Comments are closed.