Arjantin’deki Corfo lagünü kirlilik nedeniyle pembeye döndü

Çevre aktivistlerine göre lagündeki renk değişimi balık fabrikalarında kullanılan antibakteriyel bir ürün olan sodyum sülfitten kaynaklanıyor.

Arjantin’in güney Patagonya bölgesinde yer alan bir lagün, kirlilik nedeniyle pembeye döndü.

Çevre aktivistlerine göre göldeki renk değişimi balık fabrikalarında kullanılan antibakteriyel bir ürün olan sodyum sülfitten kaynaklanıyor. Bu madde genel olarak karidesleri ihracat etmek amacıyla kullanılıyor.

Bölge sakinleri ayrıca Corfo lagünü ve bölgedeki diğer su kaynaklarını besleyen Chubut nehrindeki kirliliğin kötü kokuya yol açtığını söyledi.

‘Hükümet ciddiye almıyor’

Çevre aktivisti Pablo Lada, AFP’ye verdiği bir demeçte “Kontrol edilmesi gerekenler insanların zehirlenmesine izin verenler” diyerek hükümete bölge sakinlerinin kirlilik ve kötü koku şikayetlerini ciddiye almadıkları için tepki gösterdi.

Corfo lagününün geçtiğimiz hafta pembeye döndüğünü belirten Lada, o zamandan bu yana göldeki anormal rengin kalıcı hale geldiğini söyledi.

Diğer aktivistler ise lagünün renginin değişmesine neden olan kimyasal sodyum sülfitin, kanuna göre suya atılmadan önce arıtılması gerektiğini söyledi.

Bölge sakinlerinden yol kapatma eylemi

Kimyasal, Trelew’deki bir sanayi parkından geliyor. Sanayi parkının bulunduğu Trelew yakınlarındaki Rawson sakinleri, kirliliği protesto etmek için balık atıklarını arıtma tesisine taşıyan kamyonların kullandığı yolları trafiğe kapattı.

Trelew şehrinin planlama sekreteri Sebastian de la Vallina ise “Bu kadar ciddi bir durumu küçümsemek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Arjantin’deki Chubut eyaleti yaklaşık 600 bin nüfusa sahip ve balık işleme fabrikaları bölgede çok sayıda yerliyi işe alıyor.

BA Times, gölün bölgede 10 ila 15 hektar olduğunu ve 150 yıl önce Galli yerleşimciler tarafından kurulan Trelew Endüstri Parkı‘nda yer aldığını bildirdi.

Bu arada, yerel halk da kirlilik nedeniyle böceklerin çoğalmasından da şikayet ediyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR