Arjantin’in güney Patagonya bölgesinde yer alan bir lagün, kirlilik nedeniyle pembeye döndü.
Çevre aktivistlerine göre göldeki renk değişimi balık fabrikalarında kullanılan antibakteriyel bir ürün olan sodyum sülfitten kaynaklanıyor. Bu madde genel olarak karidesleri ihracat etmek amacıyla kullanılıyor.
Bölge sakinleri ayrıca Corfo lagünü ve bölgedeki diğer su kaynaklarını besleyen Chubut nehrindeki kirliliğin kötü kokuya yol açtığını söyledi.
#Argentina | The Corfo Lagoon in Patagonia, has turned pink after waste from fishing companies was dumped in its waters, sparking alarm among local residents and authorities. pic.twitter.com/aayh76bJJc
— teleSUR English (@telesurenglish) July 25, 2021
‘Hükümet ciddiye almıyor’
Çevre aktivisti Pablo Lada, AFP’ye verdiği bir demeçte “Kontrol edilmesi gerekenler insanların zehirlenmesine izin verenler” diyerek hükümete bölge sakinlerinin kirlilik ve kötü koku şikayetlerini ciddiye almadıkları için tepki gösterdi.
Corfo lagününün geçtiğimiz hafta pembeye döndüğünü belirten Lada, o zamandan bu yana göldeki anormal rengin kalıcı hale geldiğini söyledi.
Diğer aktivistler ise lagünün renginin değişmesine neden olan kimyasal sodyum sülfitin, kanuna göre suya atılmadan önce arıtılması gerektiğini söyledi.
Bölge sakinlerinden yol kapatma eylemi
Kimyasal, Trelew’deki bir sanayi parkından geliyor. Sanayi parkının bulunduğu Trelew yakınlarındaki Rawson sakinleri, kirliliği protesto etmek için balık atıklarını arıtma tesisine taşıyan kamyonların kullandığı yolları trafiğe kapattı.
Trelew şehrinin planlama sekreteri Sebastian de la Vallina ise “Bu kadar ciddi bir durumu küçümsemek mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Arjantin’deki Chubut eyaleti yaklaşık 600 bin nüfusa sahip ve balık işleme fabrikaları bölgede çok sayıda yerliyi işe alıyor.
BA Times, gölün bölgede 10 ila 15 hektar olduğunu ve 150 yıl önce Galli yerleşimciler tarafından kurulan Trelew Endüstri Parkı‘nda yer aldığını bildirdi.
Bu arada, yerel halk da kirlilik nedeniyle böceklerin çoğalmasından da şikayet ediyor.