Dünyaİklim KriziManşet

Arjantin’de orman yangınları vahşi yaşamı yok ediyor

0

Arjantin‘in kuzeyinde Ocak ayının ortalarından bu yana kontrol altına alınamayan yangın, bölgenin ekosistemini yok ediyor. Arjantin Ulusal Tarım Teknolojileri Enstitüsü‘nün (INTA) aktardığına göre, bölgede önemli bir kısmı tarım arazisi veya vahşi yaşam alanı olan 800 bin hektarlık alan yok oldu.

Yangının en büyük sebebinin iklim krizi kaynaklı kuraklık, yüksek sıcaklıklar ve düşük nem olduğu düşünülüyor. Özellikle Arjantin ve Güney Brezilya‘daki kuruluğu artırmakta olan La Nina etkisi de yangınların söndürülmesini zorlaştırıyor.

Fauna ve flora yok oluyor

Bölgenin en büyük sulak alanı olan ve çok büyük bir ekosistemi barındıran Ibera Ulusal Parkı, yangının en çok etkilediği yerlerden. Bu bölgedeki pek çok vahşi hayvan yangın sebebiyle, dumandan zehirlenerek veya kaçmaya çalışırken ezilerek öldü.

Bölgeyi işsizlik bekliyor

Reuters’a konuşan itfaiye gönüllülerinden bir vatandaş, durumu ‘felaket’ olarak nitelendiriyor ve bölgede büyük bir hayvan nüfusu olduğunu da ekleyerek büyük ölçüde tarım yapılan bölgede arazilerinin de yok olduğunu söyledi. Açıklamalara göre bölgenin yüzde 10’luk kısmı yok oldu.

Fotoğraf: AP

Yangından çıkan duman ve kirlilik çevre bölgeleri de etkiliyor. Yangını söndürmek için verilen uğraş devam ederken ekiplere Brezilya, Bolivya gibi ülkelerden de gönüllüler katılıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.