DünyaManşet

Arjantin’de Milei işe başladı: Dolar karşısında yüzde 50 devalüasyon, yoksullara desteğe son!

0

Arjantin’de yaşanan ekonomik krize karşı tepkiyi konsolide ederek seçilen aşırı sağcı yeni başkan Javier Milei, “şok terapi” diye adlandırdığı acı reçetesini hayata geçirmeye başladı.

Yeni hükümet, Arjantin pesosunu dolar karşısında yüzde 50’den fazla devalüe edeceğini, kamu ihalelerinin iptal edileceğini ve yoksul kesimleri rahatlatan bazı sübvansiyonları keseceğini duyurdu.

Arjantin’de seçimleri aşırı sağcı ve iklim inkarcısı Milei kazandı

Buna göre peso dolar karşısında yüzde 54 oranında devalüe edilecek; enerji ile ulaşımdaki sübvansiyonlar da azaltılacak. Ülkede dün yaklaşık 365,50 Arjantin pesosu olarak kaydedilen dolar kurunun, 800 pesonun üzerini görmesi bekleniyor.

Arjantin’in yeni Ekonomi Bakanı Luis Caputo, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ciddi mali krizle boğuştuklarını ve bunun aşılması için bir takım önlemleri devreye aldıklarını söyledi: “Enerji ve ulaştırmaya yönelik sübvansiyonları azaltacağız. Bugün devlet, sübvansiyonlar yoluyla enerji ve ulaşım fiyatlarını çok düşük tutuyor.”

 

Enflasyonun yüzde 150’ye yükseldiği, Merkez Bankası rezervlerinin giderek gerilediği Arjantin’i “zor günlerin beklediğini” itiraf eden Caputo, “Birkaç ay boyunca özellikle enflasyon açısından daha kötü olacağız. Bu şekilde devam edersek, hiperenflasyona gideceğimizden şüpheniz olmasın” dedi.

Ülkede yoksulluğun yüzde 40 seviyelerinde olduğunu hatırlatan Bakan, savunmasız sektörlere yönelik yeni sosyal yardım programları açıklama vaadinde de bulundu.

IMF’den destek

Milei’nin ekonomi planlarına, ülkenin 44 milyarlık dolarlık borcu olan Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) destek geldi. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, X hesabından yaptığı paylaşımda, Milei ve ekonomi ekibinin, “Arjantin’in önemli ekonomik zorluklarına çözüm bulmak için açıkladığı kararlı tedbirleri memnuniyetle karşıladığını” belirtti.

Kendisini bir ‘anarko kapitalist’ olarak tanımlayan, askeri diktatörlük dönemindeki suçları hafife alması ile tepki çeken Milei, eski maliye bakanı ile yarıştığı devlet başkanlığı seçiminin 19 Kasım’daki ikinci turunu kazanmıştı. Milei, 10 Aralık’ta yemin ederek, görevi bir önceki Devlet Başkanı Alberto Fernandez‘den devralmıştı.

İklim krizi inkarcısı yeni başkan kürtaj haklarının kısıtlanmasını, silah yasalarının serbestleştirilmesini de vaat etmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.