ManşetTarım-Gıda

Arıları ve uçan böcekleri öldüren neonikotinoidlerin kuşlara da zarar verdiği ortaya çıktı

0

Kanada’da yapılan bir çalışma, arıları ve uçan böcekleri öldüren neonikotinoidlerin kuşlara da zarar verdiğini ortaya koydu.

Arıların dünya genelinde sayılarının azalmasının en önemli nedenlerinden biri olan neonikotinoidlerin, Kanada’da yapılan bir araştırmayla kuşlar için de zararlı olduğu belgelendi. Neonikotinoid kuşların kilo kaybına uğramalarına ve göç yollarından sapmalarına neden oluyor.

Scientific Reports‘ta yayımlanan araştırmaya göre Güney Amerika’dan ve Meksika’dan Kanada’ya göç eden serçeler üzerinde bir inceleme yapılarak neonikotinoidlerin serçelere olan etkisi araştırılmış. Bir mısır tohumundan daha az miktarda neonikotinoid alan serçeler saatler içerisinde mide problemleri yaşamaya ve kilo kaybetmeye başladı. Yemek yemeyi bırakan serçelerin daha sonra Kuzey’e olan göçlerini tamamlayamadı ve araştırmacıların belirttiğine göre kuşlar kayboldu.

Türkiye’de neonikotinoid kullanımı tamamen serbest

Neonikotinoid bir böcek zehiri ve dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Avrupa Birliği 2013 yılında üç neonikotinoid türünü yasakladı ve şu an tamamen yasaklanmasını gündeme almış durumda. Kanada da benzer şekilde bir yasağı tartışıyor. Ülkemizde ise neonikotinoid kullanımı tamamen serbest.

Bu zehirler bitkilerin tohumlarına uygulanabiliyor, böylece bitki büyürken zehri bünyesinde tutmaya devam ediyor. Bitkiyi yiyen böcekler de zehirlenerek ölüyorlar. Zehrin tohuma uygulanması, o tohumları yiyen canlıların da, serçelerde olduğu gibi, etkilenmelerine neden olabiliyor. Ayrıca bitkilere uygulanan neonikotinoidlerin büyük bir kısmı bitki yerine toprağa geçiyor ve toprakta 19 yıla kadar etkilerini yitirmeden kalabiliyorlar. Yani bu zehirlerin tam olarak hangi canlıya ulaştığını ve ne kadar zarar verdiği hesaplamak oldukça zor. Neonikotinodlerin doğada yol açtığı zararın tam boyutu henüz bilinmiyor. Ancak bu konuda ortaya çıkan her yeni gelişme, neonikotinoidlerin ekoloji için oldukça tehlikeli olduğunu gözler önüne seriyor.

 

(The Guardian, Buğday Derneği)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.