Dünya

Ariel Şaron toprağa veriliyor

0

140113075027_sharon_funeral_304x171_v_nocreditSekiz yıl komada kalmasının ardından önceki gün ölen Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron bugün geniş güvenlik önlemleri altında yapılan devlet töreni ve askeri cenazeyle toprağa veriliyor.

Şaron için Kudüs’teki İsrail Parlamentosu Knesset’teki tören başladı.

Şaron’un toprağa verileceği Negev Çölü’ndeki aileye ait çiftlikte törenler yapılacak.

Cenazeye aralarında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın da bulunduğu 20 yabancı konuk katılıyor.

Başbakan Benyamin Netanyahu dünkü kabine toplantısında yaptığı açıklamada, Şaron’un “öncelikle ve en önemlisi bir savaşçı ve komutan olduğunu ve hem bu çağda, hem de tarih boyunca Yahudi halkının en büyük generallerinden biri olduğunu”Ş söyledi.

İsrail’in 1948’deki bağımsızlığından 1973’e yaşanan dört savaşta aktif rol alması, daha sonra da 1982’de Lübnan’ın işgali emrini verilmesi Şaron’u Arap dünyasında nefret edilen bir isimlerden biri haline getirdi.

Filistinliler Sabra ve Şatila mülteci kamplarında Hristiyan Falanjist militanların yaptığı katliam nedeniyle Şaron’u bir savaş suçlusu olarka görüyor. İsrail’de yapılan birk soruşturma Şaron’un katliamı önleyememekten sorumlu bulmuştu.

Ancak Ocak 2006’ta geçirdiği komadan aylar önce İsrail’in Gazze’den tek taraflı çekilmesini sağladı.

‘Gazze’yle kalmayacaktı’

Şaron’dan başbakanlığı devralan Ehud Olmert BBC’ye yaptığı açıklamada Şaron’un iktidarda kalması durumunda, Şaron’un işgal altındaki toprakların çoğundan çekileceğini söyledi.

Şaron’un cenazesine Arap dünyası, Afrika ya da Latin Amerika’dan herhangi bir heyet katılmıyor.

Parlamentodaki törenin ardından Şaron’un tabutu 1948’deki bağımsızlık savaşında ağır yaralandığı Batı Kudüs’teki Latrun’a götürülecek ve burada kısa bir askeri tören yapılacak.

Son olaraksa Gazze yakınlarındaki Sderot’ta bulunan aile çiftliğinde 2000 yılında ölen eşi Lili’nin yanına gömülecek.

Mezarın Gazze’ye olan yakınlığı nedeniyle üç güvenlik çemberi oluşturuldu.

İlk çemberde aile sadece üyeleri ve davetliler olacak. İkinci çember halka açık olacak. Üçüncü çemberle de çevre güvenliği sağlanacak.

Bir İsrail güvenlik yetkilisi Gazze’deki Hamas hükümetinin roket saldırılarını önlemesi için uyarıldığını belirtti.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.