EkolojiHayvan HaklarıManşetYerel

Arguvan avcılara karşı tek ses: Hayvanları avcıların merhametine terk etmeyeceğiz

0
Arguvan, avcı, köylü
Avcılara karşı köy meydanında protesto. Kaynak: Malatya Çevre Platformu

MALATYA- Avguvan‘da 25 Aralık’ta bölgeye gelen yaklaşık 90 kişilik avcı grubuyla yöre halkı arasında yaşanan ve silahların ateşlenmesine kadar varan olaya karşı yöre halkı hayvan haklarını savunmaya devam ediyor. Malatya Çevre Platformu, Arguvan ve Köyleri Doğal Hayatı Koruma Derneği ile Arguvan halkının katıldığı bir basın açıklaması gerçekleştirilerek olaya “Dayanışma yaşatır” denildi.

Geçtiğimiz hafta Yeşil Gazete‘nin duyurduğu olayda ayvanların öldürülmesini istemeyen vatandaşlar tehdit edildiklerini, darp edildiklerini ve gözlerine kadar gazlar sıkıldığını belirtmişti.

‣Malatya’da hayvanları korumaya çalışan köylüler avcıların hedefi oldu
Avcılara karşı köy meydanında protesto. Kaynak: Malatya Çevre Platformu

Avcılara karşı köy meydanında protesto. Kaynak: Malatya Çevre Platformu

Avcılık vs hayvanların yaşam hakkı…

Vatandaşlar 1 Ocak için avcıların kendilerini tehdit ettiklerini ve 200 kişiyi köye getireceklerini söylediklerini belirtmişti. Dün (1 Ocak’ta) vatandaşlar köy meydanında bir araya geldi ve hayvanların yaşam haklarını bir kez daha haykırdı.

Köyde yapılan basın açıklamasında Yeşilyurt Doğa Avcılar Derneği‘nden olduğu belirtilen avcılarla ilgili olarak o güne ilişkin şunlar belirtildi:

“Avcı grubu, adeta savaşa gelmiş gibi insanlar üzerine ateş açmıştır. Şans eseri mesafe uzak olduğu için kimse yaralanmamış ve akabinde olay karakola intikal etmiştir. Özrü kabahatinden büyük olan avcı grubu karakolda, asker olmalarını bir dokunulmazlık aracı olarak kullanmaya çalışmış ve dernek başkanı olduğunu beyan eden şahıs ‘gelecek pazar 200 kişi geleceğiz‘ diyerek Arguvan halkını alenen tehdit etmiştir.

Adına avcılık faaliyeti denilen fakat teknik olarak bir katliamdan farkı olmayan bu faaliyetler; hayvan haklarının, çevre haklarının ve doğal hakların, en somut ifade ile bir canlının kendisi olması ile sahip olduğu yaşam hakkının ihlaline sebep olmaktadır.”

Avcılara karşı köy meydanında protesto. Kaynak: Malatya Çevre Platformu

Avcılara karşı köy meydanında protesto. Kaynak: Malatya Çevre Platformu

‘Avcılık yaşama karşı ve türe karşı bir suçtur’

Basın açıklamasında ayrıca Türkiyenin’de imzacısı olduğu Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi‘ne de işaret edilerek bildirgeden şu ifadeleri köy meydanında yeniden dile getirdi:

  • Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğar ve aynı var olmak hakkına sahiptir.
  • Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir.
  • Bütün hayvanların insanlarca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır.
  • Bir hayvan öldürülmesi zorunlu olursa; bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.
  • Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış, bir
    “biocide” yani yaşama karşı suçtur.
  • Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir “genocide” yani türe karşı suçtur.

Adına ‘avcılık’ denilen faaliyetin esasında keyfi bir şekilde hayvanların yaşam hakkına karşı işlenen bir suç olduğunun belirtildiği açıklamada “Birden fazla hayvana karşı gerçekleştirilmesi ( ki Arguvan’da yapılmak istenen de budur) türe karşı suçtur. Yani soykırımdır” denildi.

‘Arguvan halkı hayvanları avcıların merhametine terk etmeyecek’

Vatandaşlar ve dernek temsilcileri, Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde yer alan bir maddeye daha dikkat çekerek ”Bir hayvanı terk etmek acımasızca ve insanlık dışı bir davranıştır” dedi ve ekledi:

“Arguvan halkı coğrafyasında yaşan hayvanları avcıların ‘merhametine’ terk etmemiştir ve etmeyecektir. Bu günden sonra da bu vahşetin karşısında duracaktır.”

Anayasa’nın 56. Maddesi olan “her vatandaşın uygun bir çevrede bulunma hakkı”na da değinilen basın açıklamasında sağlıklı çevrede yaşama hakkına işaret edilerek “Çevreye zarar vermek suçtur. İnsanlar veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip atıklarla çevreye zarar veriliyor ise bu kişiler hapis ya da para cezası ile cezalandırılır” dedi.

Avlak bölgeleri haritası. Kırmızı alanlar: Ava yasak alanlar, Gri alanlar: Genel avlak alanı. Krem rengi alanlar: Devlet avlağı – Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı

Tarım ve Orman Bakanlığına göre; Arguvan, genel avlak alanı olarak kabul ediliyor. Avlak bölgeleri haritası. Kırmızı alanlar: Ava yasak alanlar, Gri alanlar: Genel avlak alanı. Krem rengi alanlar: Devlet avlağı – Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı

‘Dayanışma yaşatır!’

“Doğa haklarını işlevsel hale getirmek için temel bir soru, hak sahibinin nasıl tanımlanacağı olarak karşımıza çıkıyor, hakları tanınan varlıklar toprak ana nehirler sular ekosistemler doğal topluluklar türler ve hayvanlar alemi sayılabilir. Yani bizim dışımızdaki her türlü canlının da en az bizim kadar devredilemez hakları bulunmaktadır” denilen açıklamada ayrıca olayın hem hukuki hem de aktivist mücadele anlamında takipçisi olunacağı bildirildi.

Son olarak avcılığa karşı yapılan protestoda şu ifadeler kullanıldı:

“Bu mücadele onurludur, bu mücadele kararlıdır ve dayanışma yaşatır.”

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.