İklim KriziManşet

Araştırmaya göre iklim krizi hakkında söylenildiği gibi bir kuşak çatışması yok

0

Yeni yapılan bir araştırmaya göre toplumda iklim krizi konusunda kuşaklararası bir çatışma olduğu fikri gerçeği yansıtmıyor olabilir çünkü yaşlı kuşaklar iklim krizi konusunda gençler kadar endişeli.

Gençlerin bencil yaşlı nesillere karşı mücadele eden eko-savaşçılar olduğu fikri çevre hareketlerinde yaygın olarak kullanılan bir mecaz. Time dergisinin 2019 yılında genç iklim aktivisti Greta Thunberg’i kuşak savaşındaki üstlendiği rol nedeniyle yılın kişisi seçmesi gibi örnekler de bu düşüncenin pekişmesine neden oldu.

ABD’li şarkıcı Billie Eilish’in “Umarım yetişkinler ve yaşlılar bizi iklim krizi hakkında dinlemeye başlarlar. Yaşlı insanlar ölecek ve bizim ölmemiz umurlarında değil ama henüz ölmek istemiyoruz” sözleri de bu kuşak çatışmasına örnek gösterilebilir.

Yaşlılar da endişeli ve fedakarlık yapmaya hazır

Ancak Birleşik Krallık’ta yapılan “Kim İklim Değişikliğini Önemsiyor: Kuşaklar Arasında Tutumlar” isimli araştırma, iklim eylemi üzerindeki kuşaklar arası bölünmenin bir efsane olduğunu ve iklim eyleminin önemi konusunda kuşaklar arasında neredeyse hiçbir fark olmadığını söylüyor. Onlar da bunu başarmak için büyük fedakarlıklar yapmaya istekli.

The Guardian’ın haberine göre araştırma yaşlı insanların, çevreye duyarlı şekillerde hareket etmenin bir fark yaratacağını hissetme olasılığının gençlerden daha muhtemel olduğunu belirtiyor. Son 12 ayda çevresel nedenlerle bir şirketi boykot eden bebek Patlaması kuşağının sayısı Z kuşağından iki kat daha fazla.

‘Bu tartışmayı körüklemek yıkıcı’

“Ne Zaman Doğduğunuz Kim Olduğunuzu Şekillendiriyor mu?” kitabının yazarı Prof. Bobby Duffy, iklim krizi üzerine nesiller arasındaki sahte çatışmanın “tehlikeli ve yıkıcı” olduğunu söyledi.

Duffy, “İklim endişesiyle ilgili o kadar çok tartışmaya sızdı ki, gençlerin yalnızca gezegenin geleceği hakkında tamamen kaygısız olan değil, aynı zamanda mevcut krizden de sorumlu olan yaşlı nesillerle savaş halinde olduğu kabul edilen bir gerçek haline geldi” ifadelerini kullandı.

‘Birlikte hareket etmeliyiz’

“Ebeveynlerin, büyükanne ve büyükbabaların, çocukları ve torunları için bıraktıkları mirası (sadece ev veya mücevher değil gezegen de) derinden önemsediklerini belirten Duffy, “Daha yeşil bir gelecek istiyorsak, nesiller arasında hayali bir kama oluşturmaya çalışmak yerine birlikte hareket ederek nesilleri birleştirmeliyiz” dedi.

King’s College London‘daki Politika Enstitüsü ve New Scientist dergisi tarafından 2 bin 50 İngiliz yetişkin üzerinde yapılan araştırma, ankete katılan tüm nesillerden yaklaşık 10 kişiden yedisinin iklim krizi, biyolojik çeşitlilik kaybı ve diğer çevre sorunlarının yeterince büyük sorunlar olduğunu söyledi.

Davranış değişikliğinin etkisinde fikir ayrılığı

Ancak, iklim kriziyle mücadelede kişisel olarak yapabilecekleri etki konusunda en kaderci olanlar, yaşlılardan ziyade genç nesillerdi.

Z kuşağının (24 yaşın altındakiler) ve Y kuşağının (25 ila 40 yaş arasındakiler) yaklaşık üçte biri, davranışlarını değiştirmenin bir anlamı olmadığını çünkü “zaten bir fark yaratmayacağını” söyledi.

Aynı cevabı verenler X kuşağının (41-56 yaş arası) yüzde 22’sini ve baby boomer kuşağının (57-75 yaş arası) yüzde 19’unu oluşturuyordu.

New Scientist’in yönetici editörü Richard Webb “Farklı nesillerin günün acil sorunlarına karşı tutumları hakkında çok fazla konuşma yapıldı, ancak bu anketin bulguları, kritik COP26 iklim zirvesi öncesinde politika yapıcılar için fikir veriyor” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.