EkolojiManşetSağlık

Araştırmaya göre doğa sesi ruh haline ve sağlığa iyi geliyor

0

Proceedings of the National Academy of Sciences’ta yayınlanan yeni bir çalışma doğa seslerinin ruh haline ve sağlığa iyi geldiğini ortaya koydu.

Çalışma için Carleton Üniversitesi, Michigan Eyalet Üniversitesi, Colorado Eyalet Üniversitesi ve Ulusal Park Servisi‘nden araştırmacılar düzinelerce öğrenciden kayıttaki farklı türdeki sesleri dinlemelerini istedi.

Dinletilen sesler Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 66 milli parkta 251 bölgeden gelen yağmur yağmasından kurtların ulumasına kadar vahşi yaşamın ve doğal seslerin kayıtlarını içeriyordu.

En çok stres azaltan ses kuş sesi

Araştırmacılar deneyin sonunda katılımcıların bu sesleri dinlerken daha az ağrı, daha az stres, daha iyi bir ruh hali ve gelişmiş bilişsel performans yaşadıklarını keşfetti.

Olumlu duygular ve sağlık sonuçları açısından en büyük gelişmeler su sesleriyle ilişkilendirilirken, kuş sesleri ise stresi en çok azaltan ve insanların ruh hallerini yükselten ses oldu.

Yapay sesler içe odaklanmaya yol açıyor

Daha önce de doğa seslerine maruz kalma ile esenlik arasında bağlantı kuran çalışmalar yayınlanmıştı. Birleşik Krallık’taki Brighton ve Sussex Tıp Fakültesi araştırmacıları, doğal ve insan yapımı ortamların beş dakikalık bir dizi ses kaydını dinlerken fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) taramaları almak için 17 sağlıklı yetişkin üzerinde bir deney yapmıştı.

Beyin taramaları, yapay sesleri dinlemenin içe odaklı dikkat kalıplarıyla ilişkili olduğunu, doğa sesleri ise daha fazla dışa odaklı dikkat uyandırdığını gösterdi. İçe odaklı dikkat, insanların günlük sıkıntıları hakkında endişelenmesine ve düşünmesine neden olarak strese, kaygıya ve hatta depresyona yol açabilecek hareket kalıpları oluşturabilir.

‘İnsanların doğa sesine maruziyeti artırılmalı’

Yeni yapılan çalışmada önceki çalışmalardan da yararlanarak insanların doğa seslerine maruziyetini artıran programların uygulanması tavsiyesi verildi. Çalışmanın yazarlarından Kurt Fristrup şunları söyledi:

Daha yüksek ziyaret seviyelerine sahip kentsel alanların yakınındaki park alanlarındaki sesin korunması ziyaretçilerin sağlığını desteklemek için önemli bir hedef.”

 

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.