Dünyaİklim KriziManşet

Araştırma: Yeryüzündeki tüm nehirlerin yüzde 60’ında yılda en az bir gün su akışı kesiliyor

0

Senckenberg Tabiat Araştırmaları Derneği tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, dünyadaki tüm nehirlerin yüzde 60’ında önemli oranda su kıtlığı meydana geliyor.

Çalışmada yer alan araştırmacılar, yeryüzündeki tüm nehirlerin yüzde 60’ında ortalama olarak yılda en az bir gün su akışının kesintiye uğradığını ortaya çıkardı.

Çoğu insan nehir yakınlarında yaşıyor

Çalışma için ilk kez dünya çapında tüm nehirlerin verilerini kaydederek su seviyelerini ölçen uluslararası araştırma ekibi, Mısır‘da Nil Nehri, Çin‘de Sarı Nehir ve Kuzey Amerika‘da Rio Grande gibi büyük akarsularda meydana gelen yıllık su kaybının, neredeyse suların yılda bir gün tamamen kesilmesine denk geldiği sonucuna vardı.

Uzmanlar, dünya nüfusunun yarısından fazlasının su kaybının meydana geldiği büyük nehirlerin yakınında yaşadığına dikkat çekti.

Bazı bölgeler kuraklıktan daha fazla etkilendi

Su Ekolojisti ve Senckenberg Tabiat Araştırmaları Derneği Genel Müdürü Klement Tockner, nehir sularındaki azalmanın milyonlarca insanın suya erişiminde zorluklarla karşılaşmasına yol açabileceği gibi nehir ekosistemi ve doğa üzerinde de derin olumsuz etkilere neden olabileceği uyarısında bulundu.

Tockner, tüm kıta ve iklim bölgelerindeki nehirlerin su seviyelerinin düştüğünü kaydetti ve bu gelişmenin özellikle Hindistan, Batı Avustralya, Afrika Sahil Kuşağı gibi dünyanın kurak bölgelerindeki akarsuların daha yoğun şekilde etkilediğini ifade etti.

Bu bölgelerdeki akarsuların yüzde 99’unun zaman zaman kuruduğu da belirtiliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.