EnerjiManşetTürkiye

Araştırma: Yenilenebilir enerji projeleri Türkiye’de 110 bin yeni istihdam sağlayabilir

0

Ernest & Young (EY) danışmanlık şirketi, dünya genelinde kuruluma hazır 13 bin yenilenebilir enerji projesi ile 2 trilyon Dolar tutarındaki yatırım fırsatını ortaya koyan küresel bir araştırma yayınladı.

Bu projelerin toplam 1 Terawatt’lık ek yenilenebilir enerji üretim kapasitesi sağlayabilme potansiyeli olduğu söyleniyor.

‘Yeşil bir toparlanmayı mümkün kılabilecek’

EY Küresel Enerji Lideri Serge Colle, rapor için şu açıklamayı yaptı:

Bu yeni rapor, hükümetler ve özel sektör arasındaki küresel işbirliği ile yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırmanın gerçek potansiyelini ortaya koyuyor. COVID-19 sonrası yeşil bir toparlanmayı mümkün kılabilecek, ‘temel atmaya hazır’ yatırım yapılabilir projeleri haritalandırıyor.”

‘Birçok ülkede 10 milyon yeni istihdam yaratılabilir’

Araştırmaya göre, halihazırda planlarda yer alan proje stoku, yerelde ve tedarik zincirinde 10 milyona yakın yeni istihdam yaratma potansiyeline sahip. Araştırma, 47 ülkeyi kapsıyor.

Öte yandan, planlanan yenilenebilir enerji projeleri 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini merkeze alıyor ve ele alınan ülkeler için 2030 yılına kadar olan emisyon azaltım hedefinin karşılanmasını sağlıyor.

‘Yeşil bir ekonomik toparlanma olabilir’

Araştırma ile eş zamanlı olarak Birleşik Krallık, Türkiye ve Güney Afrika’yla ilgili ulusal düzeyde analizler de yapılıyor. Bu araştırmada Türkiye için ilk defa koronavirüs salgını sonrası yeşil bir toparlanma projeksiyonu yapılıyor. Söz konusu araştırmanın bulguları şöyle:

  • Araştırmaya göre, Türkiye’de 9,2 GW’lik ek yenilenebilir enerji kapasitesi inşa edecek 238 projeden oluşan hazırdaki proje stoku, 110 bin yeni istihdamı destekleyecek 19,4 milyar dolarlık bir yatırım fırsatını temsil ediyor. Bu aynı zamanda, Türkiye ekonomisinin toparlanmasını hızlandıracak, kömür bölgelerinin dönüşümünü gündeme sokabilecek sanayi kümeleri oluşturma potansiyeline sahip yenilenebilir enerji tedarik zinciri oluşturma fırsatı sunuyor.
  • Kömür gibi fosil yakıt temelli sektörlerle kıyaslandığında, yenilenebilir enerji projelerinin çok daha yüksek istihdam oranı ile Türkiye’de yeşil bir ekonomik toparlanmaya katkı koyacağı belirtiliyor. Kuruluma hazır yenilenebilir enerji projeleri, 110 bin yeni istihdam olanağı ile mevcut kömür madenciliğinin sağladığı istihdamın iki katı istihdam potansiyeline sahip olduğunu ortaya konuyor.
  • Yenilenebilir enerji alanındaki bu fırsatlar Uluslararası Enerji Ajansı‘nın (IEA) Net Sıfır Emisyon Raporu ile yeni petrol, kömür ve doğal gaz sahalarına tamamen son verilmesi gerektiği çağrısını destekler nitelikte. Petrol ve doğalgazdan elde edilen gelirler yaklaşık yüzde 70 azalırken, 2021 yılı itibariyle dünya çapında yeni kömürlü santral yatırımına ihtiyaç olmadığı, kuruluma hazır yenilenebilir enerji projelerinin yatırım ve istihdam potansiyelinin ortaya konmasıyla tekrar vurgulanıyor.

(*) Nükleer enerji, EY raporunda yer almadığı gibi, dünyada genel bir uzlaşma olarak, “yenilenebilir enerji” kapsamında da değerlendirilmiyor.  

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.