Araştırma: Tibet antiloplarından dağlarda hayatta kalmak için benzersiz evrim

Yapılan araştırmada Tibet antiloplarının kandaki oksijenin taşınmasında büyük rol oynayan B-globin geninin çocuklukta kullanılan varyasyonunu kullanmaya devam ettiği ortaya çıktı.

Nebraska Üniversitesi Biyolojik Bilimler Okulu‘ndaki bir araştırmacı ekibi, Tibet antiloplarının yüksek dağlarda hayatta kalmak için benzersiz bir şekilde evrim geçirdiğini tespit etti.

Tibet antilopu, adından da anlaşılacağı gibi, Himalaya dağları ile Taklamakan Çölü arasında yer alan Tibet platosunda yaşıyor. Buradaki yükseklik deniz seviyesinden 3 bin 600 ila 5 bin 500 metre yüksekliğe ulaşıyor. Bu yüksekliklerde oksijen basıncı deniz seviyesinden iki kat daha düşük.

Çocukluk genini tercih etti

Bu koşulda nasıl yaşadıklarını araştıran ekip, ilk olarak kandaki oksijenin taşınmasında büyük rol oynayan B-globin genlerinin odağının incelendiği çalışmada iki farklı varyasyon tespit edildi.

İki çeşidi karşılaştıran ekip, antilopların memelilerde en yaygın olan βA genini kaybettiğini ve bunun yerine antilopların memelilerde çocukluk döneminde bulunan βF formunu kullandığını fark etti.

Tibet antilobu βF’yi bir yetişkin olarak yüksek rakımda hayatta kalmak için kullandığı bilinen şu ana kadarki tek memeli oldu. Bu gen üzerine deneyler yapan araştırmacılar βF’nin yüksek oksijenli ortam ile başa çıkmak için daha başarılı olduğunu ve Tibet antiloplarının bu sebeple evrimleşerek diğer formu kullanmayı bıraktıklarını öne sürdü.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR