Nebraska Üniversitesi Biyolojik Bilimler Okulu‘ndaki bir araştırmacı ekibi, Tibet antiloplarının yüksek dağlarda hayatta kalmak için benzersiz bir şekilde evrim geçirdiğini tespit etti.
Tibet antilopu, adından da anlaşılacağı gibi, Himalaya dağları ile Taklamakan Çölü arasında yer alan Tibet platosunda yaşıyor. Buradaki yükseklik deniz seviyesinden 3 bin 600 ila 5 bin 500 metre yüksekliğe ulaşıyor. Bu yüksekliklerde oksijen basıncı deniz seviyesinden iki kat daha düşük.
Çocukluk genini tercih etti
Bu koşulda nasıl yaşadıklarını araştıran ekip, ilk olarak kandaki oksijenin taşınmasında büyük rol oynayan B-globin genlerinin odağının incelendiği çalışmada iki farklı varyasyon tespit edildi.
İki çeşidi karşılaştıran ekip, antilopların memelilerde en yaygın olan βA genini kaybettiğini ve bunun yerine antilopların memelilerde çocukluk döneminde bulunan βF formunu kullandığını fark etti.
Tibet antilobu βF’yi bir yetişkin olarak yüksek rakımda hayatta kalmak için kullandığı bilinen şu ana kadarki tek memeli oldu. Bu gen üzerine deneyler yapan araştırmacılar βF’nin yüksek oksijenli ortam ile başa çıkmak için daha başarılı olduğunu ve Tibet antiloplarının bu sebeple evrimleşerek diğer formu kullanmayı bıraktıklarını öne sürdü.