Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

Araştırma: Pandemide doğum sırasında anne ve bebek ölümleri üç kat arttı

0

Birleşik Krallık‘ta çarşamba günü Lancet isimli tıp dergisinde yayımlanan uluslararası veri araştırmasının sonuçlarına göre, son bir yıl içinde hamilelikler hem anneler hem bebekler için daha tehlikeli hale gelirken, ölü doğumların sayısında da bu dönemde artış yaşandı.

Araştırmaya göre, koronavirüs salgını döneminde doğum sırasında anne ve bebek ölümleri üç katına çıktı.

Hamilelerin sağlık hizmetine erişimi kısıtlandı

Araştırma, hamilelerin sağlık hizmetlerine erişiminin koronavirüs salgını sırasında kısıtlandığını ortaya koyarken, bunun sebeplerinin hem sağlık merkezlerindeki doluluk hem de hamile kadınların enfekte olma korkusuyla hastanelere gitmemesinin etkili olduğu kaydedildi.

Söz konusu araştırma; Türkiye, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri, (ABD) Kanada, Birleşik Krallık, Botswana, İtalya, Hindistan, Çin, Danimarka, İsrail, Japonya, Nepal, Meksika, İrlanda, Brezilya ve Hong Kong bölgesindeki veriler ışığında yapıldı.

Önlenebilir bebek ve anne ölümlerine yol açtı

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki isim olan St George Üniversitesi‘nden Prof. Asma Khalil, işleyişteki sıkıntıların yeni doğan ve anne ölümüne yol açtığını söyledi:

Covid-19 salgını sağlık sistemleri üzerinde derin etkilere yol açtı. İşleyişteki sıkıntılar, normalde önüne geçilebilecek birçok yeni doğan ve anne ölümüne yol açtı. Çoğu da düşük ya da orta gelirli ülkelerde meydana geldi.”

Araştırma, sağlıklı doğum sonrası meydana gelen post-partum, (lohusalık depresyonu) annelikle ilgili kaygı bozuklukları ve annelerin ruh sağlığındaki bozulmanın da arttığını ortaya koydu.

‘Fark iyice açıldı’

Hindistan‘da bulunan Tıp Eğitimi ve Araştırmaları Postgraduate Enstitüsü‘nden Jogender Kumar, salgın döneminde gelişmiş ülkeler ile kaynakları yetersiz ülkelerin arasındaki farkın sağlık açısından da iyice açıldığını dile getirdi:

Kaynakları yetersiz olan ülkelerde, değil salgın normal zamanlarda bile hamilelerin ve yeni doğum yapan kadınlarla yeni doğan bebeklerin düzenli kontrolü bir hayli zorken, Covid-19 salgını gelişmiş ülkelerle aralarındaki bu farkı iyice artırarak bir uçuruma çevirdi.”

You may also like

Comments

Comments are closed.